За следващите няколко години дългът не трябва да е новина

Моята първа задача като финансов министър ще е, че още първите дни на декември месец хората с гарантирани депозити в КТБ ще получат парите си, казва финансовият министър

Владислав Горанов:

За следващите няколко години дългът не трябва да е новина

Снимка: БГНЕС

204 ~ 3 мин. четене

Наследството не е след служебния кабинет. Наследството е след едно лошо управление. Ние коригираме бюджет направен не от служебното правителство, а бюджет, направен от правителството на Пламен Орешарски. Това каза пред БНТ новият министър на финансите Владислав Горанов.

Наследството в бюджета е след едно лошо управление на БСП и ДПС. Близо 1 млрд. и 100 млн. лева по-малко от предвиденото е приходна част, допълни той. Коментарът му е по повод на новата актуализацията на бюджета, която кабинетът ще гласува днес.

Основните икономии в държавата идват по линия на програмата за растеж, по която има доста проекти, които не бяха изпълнени. Така че пряко системите, които са очаквали да получат някакъв ресурс от актуализацията, няма да бъдат засегнати. Има намаление единствено в Министерството на транспорта, където преценихме, че един разход трябва допълнително да бъде прецизиран. Затова 278 млн. лева допълнителни разходи ще бъдат предвидени до края на 2014 година, обясни Горанов. Приходната част остава в оценката, направена от служебното правителство, допълни той.

Програмата за растеж още с идването на служебното правителство беше ограничена значително. Дефицитът в МВР е над 130 млн. лева, съобщи Горанов. Според него от тук за следващите няколко години дългът не трябва да е новина. Сегашният дълг ще платим ние с вас и нашите деца, отвърна Горан на въпрос за водещата. Сегашното общество живее за сметка на следващото, коментира той. Ние сме с доста нисък размер на държавния дълг, но това не трябва да е хвалба. В момента сме застрашени от процедура по свръхдефицит, заяви Горанов.

Финансовият министър определи като голям проблем фактът, че годината ще е нулева за европейските пари. Горанов съобщи, че финансовото ведомство ще търси заместване на европейските инвестиции с национални.

Колкото може по-бързо, но не на всяка цена, каза Горан в отговор на въпрос кога планира да сливане на Агенция "Митници" и НАП. Той е убеден, че ползите от сливането на двете агенции ще са повече от негативите. Каквото и да е решението, обединението на двете администрации не означава уволнение на хора, увери Горанов.

Аз имам доверие на Ваньо Танов. Не са обсъждани каквито и да е кадрови промени в Агенция "Митници", заяви още Владислав Горанов.

За радост екипът на финансовия министър е на 99% готов. Администрацията е добре работеща, каза още Горанов по повод екипа, с който ще работи. Вече е ясно, че заместниците му ще са Кирил Ананиев и Карина Караиванова. За сега нямам нови хора за екипа, освен тези, които вече са анонсирани, каза още Горанов.

На въпрос за оттеглянето си по време на първия кабинет "Борисов" Владислав Горанов коментира, че ситуацията в 42-ото Народно събрание не е била добра за никого. Напускането ми тогава и разговорът, който тогава проведох с г-н Борисов беше именно в посока развитие. "Генералът често ползва наслагване на думи, за да се получи по-голяма експресия. В 42-я парламент нямаше да се случи нищо смислено и аз като човек, който искаше да запази експертизата си и човешкото в себе си, нямаше смисъл да оставам", обясни Горанов.

Той призна, че познава депутатът от ДПС Делян Пеевски. Това, че имал снимка с него от 2010 година обаче нямало значение. Горанов каза, че от тогава не е имал контакт с него.

Моята първа задача като финансов министър ще е, че още първите дни на декември месец хората с гарантирани депозити в КТБ ще получат парите си. От там нататък нещата зависят от БНБ, каза още Владислав Горанов.

Българската банкова система е стабилна, заключи Горанов. Бившата КТБ няма нищо общо с останалата част от банковата система, добави той.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg