9 забележителности в близост до планината Олимп

Районът е подходящ за хората, които обичат да съчетават планински и морски туризъм

9 забележителности в близост до планината Олимп

Снимка: Pixabay

8406 ~ 3 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
Олимп е най-високата планина в Гърция (2917 м), известна като дома на гръцките богове. Днес планината е национален парк и е изключително желана дестинация от любителите на морски и планински туризъм. Най-високият връх е Митикас, вторият по височина на Балканския полуостров след връх Мусала. Представяме ви 9 места, в близост до планината, които можете да посетите в района:

1. Морският музей на Литохоро

Разположен на главната улица в Литохоро, Морският музей предлага на посетителите си интересни експонати като техническо навигационно оборудване от различни епохи, капитанските дневници, снимки и документи от исторически моменти, модели на дървени корабни изработки и други.

2. Геоложки исторически музей на Олимп - Лептокария

Музеят представя еволюцията на планината Олимп в геоложко време. Експозицията включва минерали и скали на Олимп, както и каменни експонати на милиони години от околните райони. Особено интересна е еволюцията на флората и фауната. В музея може да научите как ледниците са засегнали планината и как процесът на ерозия е създал пещерите. В друга изложба в музея са показани произведения, свързани с Олимп и Орфей.

3. Каньонът на река Енипея

Река Енипея е от региона на Пиерия и води началото си от Литохоро. Каньонът е едно от най-красивите места, които можете да видите по време на преход в планината Олимп. По пътя можете да видите и стария манастир "Свети Дионосий" и параклиса - пещера "Св. Денис". Маршрутът преминава през дървени мостчета и красиви речни прелези.

4. Старият и новият манастир "Свети Дионисий"

Манастирът е основан около 1542 г.от Свети Дионисий Олимп. Сградата е окупирана, разграбвана и разрушавана няколко пъти. Манастирът е изиграл важна роля по време на гръцко - турската война, а към днешна дата е задължителна спирка за туристите.

5. Левитра - магнитното поле на Олимп

Левитра е древен гръцки град, известен с магнитното поле, което се формира там. Следвайте знаците за кафе Livithra. По пътя ще срещнете табела с надпис "STOP MAGNETIC", където трябва да спрете и да тествате явлението, оставяйки колата без ръчна и без скорост и леко да я бутате. Изненадващо тя започва да се движи нагоре по наклона, което предизвиква изненада във всички посетители.

6. Скотина

Скотина е интересно селище, чиято история е свързана с постоянно преместване. Жителите на Каламбака се преместили в гората Вардикос, където построили Палия Скотина. Централният площад на Палия Скотина е мястото, където се събират жителите на Катерини и Лариса. На плажа на Скотина са открити останки на древен град, за който се смята, че е Лейдира, а на същото място се намира и най-старата винарна в света. Традиционното ястие на региона е сладък кестен, който задължително трябва да опитате.

7. Приония

Приония се намира на 18 км от Литохоро и е най-отдалеченото място, до което можете да стигнете с кола. На 1100 м надморска височина можете да откриете дървена планинска хижа. Пътеката до нея е най-натоварената туристическа пътека на планината Олимп. Наоколо има 9 планински хижи.

8. Палеос Пантелеймон

Старото планинско село Палеос Пантелеймон се намира на 100 км от Солун и на 400 км от гръцката столица Атина. То е едно от най-красивите села в Гърция с традиционните таверни, църквата "Свети Пантелеймон", тесните калдъръмени улички и реставрираните каменни къщи. В селото можете да си закупите фолклорни арт предмети от традиционните магазинчета.

9. Литохоро

Градчето е разположено в подножието на планината Олимп и е популярна дестинация на туристите, които желаят да изкачат планината. Почти всички маршрути започват на югозапад от града. В центъра се намират двете основни църкви "Св. Николас" и "Сейнт Димитрос".
Коментари: 0