Задълженията на БНТ – „големият слон в стаята“

Ефирното излъчване на националната телевизия може да спре от 1 юни

Задълженията на БНТ – „големият слон в стаята“

Снимка: Screenshot/БНТ

4829 ~ 2 мин. четене
Ефирното цифрово разпространение на Българската национална телевизия може да спре от 1 юни заради неизплатени задължения за над 20 млн. лева. „Теоретично всичко е възможно, но според мен това няма как да се случи“, коментира в ефира на БНТ новият председател на Съвета за електронни медии (СЕМ) Бетона Жотева. Тя определи финансовите проблеми на обществената медия като „големият слон в стаята“. 

Във фокуса на вниманието сега е идеята за нов Закон за радиото и телевизията. С него се занимават три работни групи, но те „не са стигнали много далеч“. Повод за ревизията е необходимостта от имплементация на обновената Директива за аудиовизуалните медийни услуги, приета през ноември миналата година, като държавите членки имат срок да направят това до септември 2021 г.  

Другата основна трудност пред модернизацията на българския закон е свързана с финансирането на обществените радио и телевизия – БНР и БНТ. Според Бетина Жотева обаче „големият слон в стаята“ са милионите, които трябва да бъдат дадени за цифровото разпространение на Българската национална телевизия. 

Ефирното излъчване на БНТ е пред риск да бъде спряно заради задълженията на обществената телевизия към „НУРТС Диджитъл“ – компанията, която досега осъществяваше свободното разпространение на националните телевизии до хората, които не са абонати на кабелни или сателитни оператори. 

БНТ дължи около 22 млн. лева за неплатени такси за излъчване в продължение на над две години. От 1 юни обаче дейността на НУРТС по лицензираното излъчване се поема от БТК и телевизиите, които искат програмите им да бъдат качени на публичния мултиплекс, трябва да сключат нов договор. За да осигури бъдещето си излъчване обаче, БНТ трябва да изплати натрупаните по-рано задължения. 

22 милиона лева се дължат за цифрово разпространение, а до края на годината сумата ще набъбне до 40 млн. лв., включително и за други неща, смята Жотева. „И никой не обсъжда как БНТ ще наваксва това с финансирането, което предстои да получи (от държавата)“, коментира още тя.

По думите ѝ нито БНТ, нито БНР и СЕМ – в ролята им на обществени медии и регулатор – няма да получат финансиране, което да е процент от БВП, каквато идея имаше. „Ще си останем бюджетни предприятия“, каза Жотева, изтъквайки трудните преговори с министерство на финансите.  

Коментари: 0