5 задължителни елемента във вашето CV, според кариерни експерти от Google

Изработете кратко и концентрирано CV, което дава приоритет на най-важната информация

5 задължителни елемента във вашето CV, според кариерни експерти от Google

Снимка: Pexels

4388 ~ 2 мин. четене
Може да имате целия опит и постижения в света, но ако не можете ефективно да съобщите за успехите си, ще ви е трудно да убедите другите, че заслужавате работа или длъжност.

Очевидно е, че всяка биография или материали, които изпращате с молба за работа, трябва да бъдат прочетени и прегледани от вас достатъчно пъти, за да забележите и отстраните всички грешки или пропуски. Но да знаете какво да изключите от резюмето си може да бъде лесно. По-трудното е да съобразите какъв тип информация или описания трябва да въведете. 

Google понякога посреща повече от 50 000 кандидати за работа седмично, така че ако се нуждаете от добро CV, е добре да изслушате какво имат да кажат работещите в отдел Човешки ресурси в корпорацията. Когато става дума за резюме, те определено са виждали и добри, и лоши, пише Business Insider. 

Ето пет прости неща, от които кариерните експерти казват, че вашата биография абсолютно се нуждае:

1. Фокусирайте се върху въздействието

Постижението е впечатляващо, но това, което наистина кара потенциалните работодатели да обърнат внимание, е какъв ефект ще имат вашите постижения върху компанията и клиентите. Вашата работа ще доведе ли до подобряване на продажбите? Можете ли уверено да споменете инициатива, която сте предприели, за увеличаване на клиентите?

2. Данни и примери

Не само трябва да наблегнете на постиженията си и тяхното въздействие, но се нуждаете и от конкретни данни и примери. Използвайте числа – количествено измерими примери за успех!

3. Чиста и сбита форма

Вашата автобиография трябва да е напълно четлива и да изглежда прилежна. Използвайте черно мастило върху бяла хартия с половин инчови полета и се уверете, че всички колони са подравнени. Поддържайте последователни шрифтове, размери и интервали. И дръжте биографията си стегната.

"След като сте в стаята за интервю, биографията няма голямо значение. Затова я съкратете, не бива да е дълга", казва Ласло Бок, бивш старши вицепрезидент за човешките ресурси в Google. 

Изработете кратко и концентрирано CV, което дава приоритет на най-важната информация. Запазете житейската история за по-късно.

4. Съответствие с длъжностната характеристика

Ако отчаяно търсите работа, може би смятате, че е добра идея да изпратите едно и също резюме на 50 различни работодатели. Но ако всъщност искате да преминете към кръга за събеседване, трябва да прочетете индивидуалната длъжностна характеристика на компанията и да персонализирате резюмето си конкретно към задълженията и изискванията на тази позиция.

5. Бъдете безстрашни

Докато описвате предишния си опит в работата, уведомете набиращите персонал какъв селективен процес сте издържали, за да бъдете избрани за роля или проект. Не се страхувайте да се хвалите – вашето CV няма да е най-доброто, ако решите да сте срамежливи.
Коментари: 0