6000 задържани в Турция ден след неуспешния преврат

Продължава издирването на участниците в метежа

6000 задържани в Турция ден след неуспешния преврат

Властите в Турция са задържали над 6000 души, които са заподозрени за участие в неуспешния опит за военен преврат. Правосъдният министър на страната Бекир Боздаг заяви пред журналисти, че техният брой ще продължи да расте.

„Правителственият контрол е възстановен в цяла Турция и макар някои превратаджии да са все още на свобода в Истанбул, те вече не представляват опасност“, коментира високопоставен турски служител пред "Ройтерс". Органите на реда продължават да издирват висши военни, участвали в метежа. Властите очакват скоро всички да бъдат заловени.

Световните агенции съобщават, че броят на задържаните от силите за сигурност на Турция магистрати  - съдии и прокурори, заподозрени, че имат нещо общо с проповедника Фехтуллах Гюлен, вече са около 500. В първия ден след нощта на опита за преврат, турските власти уволниха 2745 съдии. Петима членове на Висшия съвет на съдиите и прокурорите пък бяха отстранени. 

В събота турското правителство обяви ареста на близо 3000 военнослужещи. Според телевизия НТВ до неделя по обяд са арестувани 34 генерали, сред които са командващите втора и трета армия в Турция Адем Худути и Ердал Йозтюрк. Рано сутринта в град Денизли бе арестуван командирът на гарнизона Йозхан Йозбакир с 51 войници, предаде Анадолската агенция.

Днес стана ясно още, че осмината турски военни, които поискаха политическо убежище в Гърция, летейки с хеликоптер, в понеделник ще бъдат изправени пред прокуратурата в Александруполис. Очаква се да се сдобият с обвинения за нелегално влизане в Гърция. Адвокатът им съобщи, че при показанията пред полицията те твърдят, че са били обстрелвани от турската полиция и емигрирали, за да се спасят. Президентът на Турция Реджеп Ердоган обаче още сутринта настоя за незабавно екстрадиране на военните. 

Вицепремиерът на Турция Мехмет Шимшек увери инвеститорите, че са взети всички необходими мерки за нормално функциониране на икономиката. 

Коментари: 0