Задава ли се транспортен хаос по границите на Великобритания?

Въпреки постигната сделка по Brexit все още има опасност от забавяне на доставките

Задава ли се транспортен хаос по границите на Великобритания?

Снимка: БТА

Липсата на хаос и огромни опашки от чакащи камиони и фериботи по границите на Великобритания след Brexit е измамна и се дължи на забавени доставки заради празниците. Вероятно това спокойствие е затишие пред буря, предупреждава Ричард Балантайн, главен изпълнителен директор на Британската пристанищна асоциация пред Bloomberg Radio.

Винаги е доста тихо след Нова година“, казва още той.

Рискът от образуване на опашки, които да задушат пристанищата през следващите седмици, все още е една от основните грижи на правителството, което се опасява, че търговците не са се подготвили правилно за проверките и допълнителните документи, които е необходимо да представят след Brexit. В най-лошия случай може да се получи така, че да се образува опашка от над 7000 камиона, които да забавят доставките на основни хранителни продукти и лекарства.

Към момента нивото на натовареност на пунктовете е изключително ниско. На пристанището в Дувър, който е един от най-натоварените пунктове, са преминавали средно по 1000 камиона на ден в периода между 07.00 ч сутринта на 31 декември до 07.00 ч сутринта на 4 януари, съобщава говорител на порта. За сравнение, през 2019 г. среднодневно са преминавали по 6500 камиона.

Затишието до голяма степен се дължи на новогодишната нощ. "Компаниите поръчаха необходимите им стоки по-рано в очакване на Brexit, както и след като се получи затварянето на границата с Франция, което предизвика огромен хаос", казва Алекс Веич, генерален мениджър в Logistics UK. „Истинският тест за договорката по Brexit започва сега. Надяваме се търговията да се върне към нормалните си нива.“

Джон Суолоу, съосновател на Jordon Freight - компания, която се занимава с транспорт на стоки между Великобритания и ЕС, заяви, че е отложил повечето от курсовете на камионите си за две седмици, за да избегне всякакви потенциални пречки и неразбирания около Brexit и е избрал да избягва Дувър, когато е възможно.

Той тобавя, че не е очаквал никакви проблеми тази седмица, но по думите му в понеделник е получил множество обаждания от фирми, които не са наясно с това, че са необходими допълнителни документи за преминаване през границите на Великобритания, въпреки че се постигна сделка по Brexit. Фирмите трябва да попълват митнически декларации въпреки сделката, тъй като Обединеното кралство вече е трета страна.

Коментари: 0