Задава се дефицит на малцово уиски

Причината е нарасналото търсене, най-вече от Китай

Задава се дефицит на малцово уиски
3680 ~ 1 мин. четене

Задава се дефицит на малцово уиски в следващите 10-15 години, тъй като търсенето нараства с огромни темпове, прогнозират експерти пред CNN.

Потреблението на малцовите напитки расте не само в страни, където те се употребяват традиционно - като САЩ, например, но и на нови пазари като Китай.

Вече се забелязва и ръст на цените на отлежалото малцово уиски и предлагането е на едно ниво с търсенето, като този баланс може да рухне до края на годината. Както е известно, производството на отлежало уиски е лимитирано и от него на пазара се пускат ограничени серии.

Производителите залагат каква част от продукцията им ще остане да отлежава в специални бъчви и очевидно през 2010 г. не са взели правилното решение, тъй като през настоящата 2016 г. търсенето е на път да превиши предлагането, коментира телевизията.

От 2004 до 2015 година търсенето на отлежало малцово уиски е нараснало със 159%. Китай е голямата изненада, смятат експерти.

Те признават, че никой от тях не е прогнозирал, че в азиатската страна ще има огромен пазар за 30 и 40-годишно уиски.

Това влияе и на цените. Например, бутилка от 30-годишно Black Bowmore, което през 1994 г. е струвало 110 долара, днес има цена от 7000 долара.

Подкрепи Economic.bg