Заемът от 1,2 млрд. лв. няма да е в ущърб на данъкоплатците

Банковата гаранция няма нищо общо с държавен дълг, категоричен е Горанов

Заемът от 1,2 млрд. лв. няма да е в ущърб на данъкоплатците

„Заемът, който ще влезе във фонда за гарантиране на влоговете е превантивно действие, което няма да струва нищо на българския данъкоплатец. Това е едно добро решение, което ще даде възможност финансовата система да бъде укрепена“.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в парламента по време на дебатите за гаранционно споразумение между България и международната и европейската банка за възстановяване и развитие.

„Спекулацията, че 2022 г. и 2025 г. българския бюджет ще трябва да връща нещо, е невярна. Говорим за банкова гаранция, която няма нищо общо с държавен дълг“, обясни министърът.

Ако имахме работещи механизми в законодателството, когато се случи КТБ, нямаше да водим този разговор сега, допълни той.

Горанов посочи, че размерът на двете гаранции, които българската държава ще издаде е под лимита, гласуван от парламента със Закона за държавния бюджет за 2016 г.

„Държавната гаранция, която в момента се предлага да бъде издадена, покрива риска българската банкова система да не е в състояние, чрез отчисления към Фонда за гарантиране на влоговете, да изпълни функциите си по гарантиране на обезпечените депозити на българските вложители“, добави той.

Коментари: 0