Заев: Северна Македония заслужава да е в ЕС

В Брюксел премиерът на страната беше категоричен, че няма да отстъпят пред исканията на България

Заев: Северна Македония заслужава да е в ЕС

Снимка: БТА

4571 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Не е възможно да се разделят кандидатурите за членство в ЕС на Северна Македония и Албания. Това заяви министър-председателят на западната ни съседка Зоран Заев. Брюксел обмисляше и двете молби да се представят едновременно, но миналата седмица еврокомисарят по разширяването Оливер Варели каза, че отделянето на двете държави „може да бъде вариант“, ако България продължи да се противопоставя на влизането на Северна Македония в Блока.

София изисква Скопие, която е потенциален кандидат за членство в ЕС от 2003 г., да признае българския произход на македонския език и нация, припомня Euronews.

„Нашата идентичност, македонският език, македонската идентичност са свети за нас, както и за всяка друга държава“, каза Заев в понеделник сутринта пред Euronews след срещата си с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел.

Нашият македонски език и македонска идентичност не подлежат на преговори.“

Северномакедонският президент заяви, че споразумението от Преспа, което Гърция и Северна Македония постигнаха през 2018 г. за разрешаване на спор за името и улесняване на преговорите за присъединяване, е пример за готовността на страната му да участва в дипломацията. Но тази добра воля има граници, предупреди той.

„Ние имаме нашата гордост и нашата идентичност. Гордостта ни може да се изкачва нагоре и надолу. Това показахме чрез споразумението от Преспа и с нашата дипломация и гъвкавост. Нашата идентичност е уникална и няма възможност моето правителство или което и да е друго правителство да преговаря за това. И следователно не е възможно нито държава, нито дори съюз, в който все още не сме членове, да играят с това“, каза Заев.

„Заслужаваме следващата стъпка“

Заев смята, че Северна Македония заслужава да направи следващата стъпка от процеса на членство - междуправителствената конференция.

Преговорите за превръщане в държава от ЕС се водят в рамките на двустранна междуправителствена конференция, която събира представители от държавите членки и страната кандидатка.

Европейската комисия също участва в тези сесии, които се фокусират върху това как страната кандидатка ще включи целия набор от законодателство на ЕС и ще адаптира вътрешните си разпоредби.

През март 2020 г. Европейският съвет се съгласи да започне преговори за присъединяване както с Албания, така и със Северна Македония, като по този начин даде възможност за създаването на конференциите. Въпреки това, упоритата опозиция на България досега не позволява на дипломатическия пробив да се превърне в реалност.

Огромен риск е, ако бъде продължено блокирането. Това е риск и за България, и за Северна Македония, и за всички Балкани“, предупреди Заев.

Коментари: 0