Законови промени ще наложат ограничения в придвижването с тротинетки

Ще се понижи максималната скорост на движение и ще се определи минимална възраст на водачите

Законови промени ще наложат ограничения в придвижването с тротинетки

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков

880 ~ 2 мин. четене
Всички електрически тротинетки трябва да развиват скорост не повече от 25 км/ч. Това е едно от изискванията на вносителите на поправки в Закона за автомобилните превози. Става дума както за тротинетките, които се отдават под наем, така и за тези, които са лични и потребителите могат да си купят от всеки магазин.

Новите регулации са били обсъдени на заседание на ресорната транспортна комисия към парламента с участието на представители на Министерството на транспорта и на бранша, съобщава „Нова телевизия“.

„Това ще е основно изискване към вносителите. Превозните средства трябва да са произведени с тези параметри и не трябва да завишават заложените в закона. Както и при превозните средства, всяка манипулация подлежи ред и на контрол“, обяснил е директорът на „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски и е допълнил, че след закупуване тротинетките няма да подлежат на регистрация.

„Идеята да се прави регулация е, че няма такава нито в България, нито в целия ЕС. В цяла Европа има проблем с тези индивидуални превозни средства. Ние взехме информация от няколко европейски държави и добавихме някои условия с оглед на българската обстановка, така че те да бъдат ограничени и регулирани по някакъв начин“, казал е зам.-министърът на транспорта Ангел Попов.

По време на разговорите с доставчиците е станало ясно, че вграденият GPS освен да следи за местоположението на превозното средство, ще има и ограничаваща функция на скоростта до 18 км/ч в парковете и 25 км/ч извън тях.

МВР е предложило водачите на тротинетки и скутери да носят каска и светлоотразителни елементи, да не се движат по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 километра в час, да не превишават максимално допустимата скорост от 25 километра в час и да са на възраст не по-малко от 16 години.

Регламентирането на тротинетките по пътищата е проблем в целия Европейски съюз. Брюксел в момента предприема действия по събиране на информация от държавите членки, която да послужи за анализ и подготовка на законодателен акт, с който да бъде преодоляна установената празнота в действащата към момента нормативна уредба.
Коментари: 0