Замразяване на майчинството и по-високи осигуровки от 2017 г.

Пенсиите ще се актуализират от юли с 2,4%

Замразяване на майчинството и по-високи осигуровки от 2017 г.

Замразяване на майчинството и на обезщетението за безработица, и по-високи осигуровки. Това предвижда проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване за догодина, съобщава bTV.

Планираният ръст на минималната заплата ще доведе до ръст на минималните доходи, върху които хората се самоосигуряват. Ръстът е с 50 лв.

За земеделците минималната сума, върху която се осигуряват, се запазва. Запазва се и максималният доход, върху който ще се плащат осигуровки – 2600 лв.


Максималната пенсия и догодина остава 910 лв. Минималната пенсия ще се повиши чак през юли с 4 лв. Тогава ще има и актуализация на останалите пенсии – най-вероятно с 2,4%.

Майките ще продължат да получават 340 лв. за отглеждане на детето от 1 до 2-годишна възраст. Ще получат обаче бонус, ако се върнат по-рано на работа.

Новост е и задължението на НОИ да уведомява хората, година преди да навършат възрастта за пенсия, при какви условия ще се пенсионират.


От 2017 г. всяка година стаж ще тежи повече при определяне размера на пенсията. Пенсионерите, които продължат да работят, ще имат право само веднъж годишно да искат преизчисляване.

За безработните се запазва минималното обезщетение, което те получават – 7,20 лв. на ден. Но се променят периодите, за които се изплаща. 

Например, ако имаме над 12 години стаж от 2002 г. насам, и сме останали без работа, НОИ ще ни изплаща обезщетение цяла година. Предстои проектобюджетът да се разгледа от Надзорния съвет на НОИ във вторник.

Коментари: 0