Заплахата на Тръмп срещу Китай потопи основните индекси в САЩ

Dow Jones загуби 400 пункта, на червено са и останалите основни индекси

Заплахата на Тръмп срещу Китай потопи основните индекси в САЩ

Снимка: БТА

764 ~ 2 мин. четене
Основните индекси на Уолстрийт потънаха с близо 2% след отварянето на търговията днес, отразявайки тревогите на инвеститорите от поредните заплахи на американския президент Доналд Тръмп срещу Китай.

Пекин заяви във вторник, че китайският вицепремиер Лиу Хъ ще посети Съединените щати тази седмица за търговски преговори и омаловажи неочакваната заплаха на американския президент Доналд Тръмп от неделя, че ще увеличи тарифите на китайски стоки за 200 млрд. долара до 25% от сегашните 10%.

Напрежението в търговията също така доведе до спад на доходността на американските съкровищни бонове, след като инвеститорите се обърнаха към държавни облигации с нисък риск. Това оказа натиск върху банковите акции, които паднаха с 1.7%.

„Много хора смятаха, че тази седмица ще има пробив в преговорите между двете най-големи икономики в света, но вместо това видяхме, че САЩ заплашват с нови тарифи”, заяви Джошуа Махони, старши пазарен анализатор в IG. „Голяма част от печалбите от евентуалната сделка са включени в пазарните оценки и по този начин съществува значителен риск пазарите да се разклатят, ако посоката на преговорите се измести към повече, отколкото към по-малко пречки пред търговията“, смята той.

Всички основни S&P сектори се търгуват в червено, като технологичните компании отбелязаха най-голям спад от над 2%.

Индексът на волатилността (CBOE Volatility Index), измерващ тревожността на инвеститорите, се повиши до най-високото си ниво за последните три месеца.

Към 19.50 ч. българско време индустриалният Dow Jones се понижи с 400 пункта, или 1.5%. Широкият S&P 500 се понижи с 42.23 пункта, или 1.44%, а технологичният Nasdaq Composite се понижи със 138.67 пункта, или 1,71%.

Технологични компании като Microsoft, Apple, Amazon.com и Facebook паднаха с повече от 1.7%.
Коментари: 0