Започна изборният ден в България

В страната има общо над 11 хил. секции, като в 3000 от тях може да се гласува машинно

Започна изборният ден в България

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Над 11 хил. секции отвориха в 7 ч. тази сутрин, за да позволят на 6.35 млн. души (според официалните списъци) да гласуват за българските евродепутати. България има право на 17 свои представители в Европарламента, които ще трябва да защитават българския и европейския интерес в следващите 5 години.

В 3 хил. секции в цялата страна избирателите ще имат възможност да упражнят правото си на глас машинно и вотът им ще се зачита за реален. Става въпрос за секции, които се намират в областни и общински центрове, в по-малки градове, както и в села с над 300 избиратели. Всички секции, в които може да се гласува машинно, са обозначени още на входа. Има и поставени и инструкции за гласуване с устройствата, което би трябвало да отнема няколко минути.

Партиите, които ще участват със свои кандидати, са 15, а коалициите – 9. Инициативните комитети за издигане на независими кандидати са 9.

Гласуването днес ще продължи до 20.00 ч. Ако има опашка от чакащи пред секция след крайния час, вотът може да продължи най-късно до 21.00 ч.

За българите в чужбина са организирани 191 избирателни секции, в 64 държави. От Външното министерство напомнят, че правото да упражнят своя глас в изборите за членове на Европейския парламент от България на 26 май имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са най-малко през последните три месеца в България или в друга държава членка на Европейския съюз и имат там адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.
Коментари: 0