Започна разпределянето на даренията за Хитрино

32 млн. лв. са предназначени за възстановяване на щетите

Започна разпределянето на даренията за Хитрино

Започва разпределянето на близо 2 млн. лева, събрани от дарители чрез Българския червен кръст (БЧК) за подпомагане на жителите на шуменското село Хитрино, пострадали от тежкия инцидент с дерайлиралите и взривени влакови цистерни. Това ще стане чрез Обществен съвет, който предстои да изготви своя програма за управлението на финансовата помощ.

В съвета влизат омбудсманът Мая Манолова, кметът на Хитрино Нуридин Басри, представители на църквата и на мюфтийството, както и на обществените медии. Сумата, дарена чрез съобщения, е 1 млн. и 27 хил. лева, а по банков път са били преведени 923 хил. лв.

Председателят на БЧК Христо Григоров увери пред БНР, че до момента една стотинка не е излязла без решението на този Обществен съвет.

След сериозен анализ на нуждите в Хитрино съветът ще вземе решение за реалното изразходване на тези средства, като излиза с протоколи, които ще бъдат публични и ще се изпращат до медиите. Така хората ще бъдат спокойни за дарените от тях средства, обясни Григоров. Той допълни, че между държавните институции е необходимо съгласуване, за да се изразходват средствата по-ефективно.

Обща оценка на щетите в Хитрино все още няма, заяви министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова. Предстои да се извърши индивидуална оценка на щетите на всяко едно семейство по отношение на пострадалите жилища. Оценката се прави заедно със Съюза на инженерите от Шумен и Камарата на строителите.

Преди дни стана ясно, че ЕС предоставя 20 млн. лв. за компенсиране на щетите от трагедията. Те могат да бъдат вложени в проекти за възстановяване на инфраструктурата. Най-удобният начин за това е чрез Програмата за развитие на селските райони. Подаването на проектите може да започне още от средата на януари.

Още 10 млн. лв. бяха отпуснати от правителството преди 2 седмици. Половината от тях бяха преведени още същия ден по сметките на общината. Останалите 5 млн. лв. ще бъдат разпределени от Министерството на труда и социалната политика. Така общата сума, предназначена за възстановяване на щетите от трагедията, е 32 млн. лв. 

Коментари: 0