Започва изграждането на третия лъч на метрото

10 млн. лева повече ще се отделят за ремонт на квартални улици в София, каза кметът Фандъкова

Започва изграждането на третия лъч на метрото
3872 ~ 3 мин. четене

В края на януари започва изграждането на новата трета линия от метрото, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред bTV тази сутрин. „Това са 7 нови метростанции и 7 места, където ще има стеснение”, каза тя. 

Третата линия на метрото ще започва от Малък Градски театър зад канала, ще минава през „Орлов мост”, „Патриарх Евтимий” и Графа, „Патриарх Евтимий” и бул. „Витоша” и ще стига до бул. „България” и бул. „Акад. Иван Гешов”. Срокът за изграждане на новото трасе е 4 години.

„Това е много тежко трасе, което ще направи връзката на кварталите „Овча купел” и „Левски” с центъра, но докато се строи ще има затруднения”, поясни Фандъкова.

Тя не се ангажира с дата за един друг проект - изграждането на кръгово кръстовище на булевардите "България" и "Иван Евст. Гешов", тъй като той би съвпаднал с изграждането на метрото на същото място. Ще се наложи заради метрото да затворим поне едното платно и не бихме искали допълнително да затрудняваме движението, което и без това е натоварено на това място, коментира кметът.

По повод столичния градски транспорт Фандъкова подчерта, че ще продължи подменянето на превозни средства по различните градски трасета, включително и на трамваите в града.

Относно затруднената пътна обстановка през последните дни кметът на София обясни, че приоритетно се чистят улиците, през които минава масовия градски транспорт. Изчистват се и щахтите, за да може да се изтече водата. „Районните кметове трябва да са намясто и да реагираме своевременно”, поясни Фандъкова.

„Тази година започваме и изпълнението на новия ни приоритет, който е по-сериозно влизане в кварталите. Заложили сме 10 млн. лева повече за ремонт на квартални улици”, допълни кметът.

Има много сериозни санкции в договорите и ги налагам без колебания. Изпълнителите на проекта на НДК са глобени с над 600 хил. лв., каза Фандъкова.

По думите й изпълнителите на проекта за ремонт на парка и пространството пред Националния дворец на културата са се връщали на места по 7 пъти, за да довършват. „Контролът беше много сериозен”, категорична е Фандъкова.

„На мен ми се иска повече от всички всичко да е като хората, но когато се строи е възможно да има проблеми”, каза още кметът.

Според Фандъкова ремонтът на НДК е най-мащабният проект до момента. „Много тежък обект, защото това е ремонт, а не подмяна на плочките. Това са гранитни плочи, много скъпи, непрекъснато се появяваха изненади”, допълни тя. По думите й на площад „България”, който е пред главния вход на НДК, е липсвала цялата хидроизолация, което е отговорило на въпроса защо подлезът на НДК се наводнява от години насам.

„На това място предстои ремонт за тази година и плочките ще бъдат подменени изцяло. Ще се изгради и хидроизолацията”, каза Фандъкова.

Кметът допълни, че голяма част от ремонтите, планирани за миналата година, са останали за тази. „Съвсем съзнателно някои от обектите ги забавяме, защото трябва да блокираме цяла София”, каза Фандъкова.

На въпрос дали ще се кандидатира за президент Йорданка Фандъкова отговори, че има много проблеми за разрешаване и в момента.

По повод оставката на главния архитект на София Петър Диков, тя каза, че вече се подготвя конкурс за нов главен архитект.

Подкрепи Economic.bg