Стартира COVID помощта към малките фирми с оборот над 500 хил. лв.

По процедурата първоначално бе заложен един бюджет, но по-късно той бе увеличен със 106 млн. лева

Стартира COVID помощта към малките фирми с оборот над 500 хил. лв.

Снимка: Красимир Свраков

3536 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Започва изплащането на безвъзмездната финансова помощ по сключените договори по процедура „Подкрепа за малки  предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“. Това информираха от Министерството на икономиката. Общият бюджет на мярката е 184.6 милиона лева.

По процедурата първоначално бяха заложени 78 млн. лв., но с изменение на ОПИК 2014-2020 и решение на Министерския съвет бе осигурен допълнителен финансов ресурс в размер на близо 106 млн. лв. Допълнителните средства ще позволят поетапно наддоговаряне с фирми от резервния списък, като по този начин програмата ще обхване много повече компании, извън първоначално одобрените. Очаква се близо 3700 предприятия да се възползват от безвъзмездна финансова помощ по процедурата, се казва в съобщението на министерството.

От 24 август е отворена системата за достъп в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН), където одобрените фирми могат да подават отчетите си. Към 30 август има пуснати 24 на брой. 

Подкрепи Economic.bg