Започва отпускането на 600 млн. лв. за подобряване на градовете

Споразуменията между Фонда на фондовете и посредниците за предоставянето на средствата вече са подписани

Започва отпускането на 600 млн. лв. за подобряване на градовете

Снимка: Economic.bg

2957 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров
Започва отпускането на 600 млн. лв. за подобряване на градската среда. Средствата са предоставени от Фонда на фондовете (ФНФ) и неговите регионални финансови посредници, които бяха обявени в средата на август. Днес официално бяха подписани оперативните споразумения, предаде репортер на Economic.bg.

Финансовите посредници са двама за два региона – „София и Юг” и „Север”. Първия регион го поема Обединение „Фонд за устойчиви градове“, което включва ОББ, Фонд ФЛАГ, Фонд за устойчиво градско развитие и Българска консултантска организация. За втория ще работи „Регионален фонд за градско развитие“, собственост на Societe Generale, „ЕЛАНА Инвестмънт”, „ЕЛАНА Холдинг” и „Болкан Адвайзърс”. Посредниците на Фонда на фондовете ще разпределят парите, които ще се използват за подобряване на градската среда в 39 общини.

„В подписания днес договор участват милиони българи. Досега не сме подписвали договори с такъв мащаб и с такова въздействие. Само помислете в 39 общини, сред които и София, колко хора ще могат да се радват на по-добра околна среда, по-добър транспорт, по-добри спортни зали и културни паметници”, коментира главният изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов. Той е и ръководителят на Фонда за устойчиво градско развитие. „Програмата е от 2014 до 2020 г., но ние ще работим още три години след това и ще разпределяме кредити. Най-дългите от тях ще продължат 20 години”, каза още той.

За подобряването на градската среда ФНФ предоставя 353.3 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“. Към тях финансовите посредници осигуряват допълнително съфинансиране до 600 млн. лв. Така се дава старт на финансовия инструмент с най-голям ресурс от портфолиото на ФНФ, коментира Светослава Георгиева, изпълнителният директор на Фонда.

Как протича финансирането на крайните получатели на средствата ще може да се следи на сайта на Фонда на фондовете и на сайтовете на избраните финансови посредници.
Подкрепи Economic.bg