Започват морските учения на НАТО във Варна

Групата ще изпълнява стандартна учебна мисия

Започват морските учения на НАТО във Варна
316 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Очаква се днес да стартират ученията на акостиралата през уикенда в пристанище Варна Втора постоянна военноморска група на НАТО. Корабите на Алианса са у нас в рамките на стандартна тренировъчна мисия.

Петте кораба на НАТО трябваше да акостират в събота на пристанището във Варна, но лошото време спря флагмана ”Виксбърг” и канадската фрегата „Фредериктън”. Другите кораби – германският танкер „Шпесарт”, турската фрегата „Тургутреис” и италианската „Ализео”, пуснаха успешно котва. Към тях се присъединиха нашата фрегата „Дръзки” и  румънският кораб „Реджина Мария”.

Предвид напрегната международна обстановка в различни медии се появиха спекулации, че корабите на Алианса са командировани в Черно море с цел провокация. „Тъжна е констатацията в изявленията на Главния щаб на ВМС на Русия, че ученията на групата кораби на НАТО в Черно море са провокационни.” Това заяви на пресконференция на борда на американския флагман ”Виксбърг” контраадмирал Брад Уилямс, който командва групата на Алианса.

 „Това учение е планирано още през 2014 г. Провеждахме тренировки и в Средиземно море с Испания, Гърция, Португалия, не виждам защо да не провеждаме и с нашите съюзници Турция, България и Румъния в Черно море“, допълни контраадмирал Уилямс. Той даде да се разбере, че петте кораба на НАТО, които са във Варна, ще спазят конвенцията от Монтрьо, според която  военни кораби на нечерноморски страни имат право да пребивават в Черно море не повече от 21 дни, предаде информационна агенция "Черно море".

Междувременно се появиха информации, че НАТО планира да инвестира 7.7 млн. евро в изграждането на модерен комуникационен център край Варна. Тръжната процедура за избор на изпълнител вече е в ход. 

Коментари: 0