Заради Brexit Лондон купи 45% от провалил се стартъп за сателити

Други 45% придобива компанията, която стои зад третия по големина мобилен доставчик на планетата

Заради Brexit Лондон купи 45% от провалил се стартъп за сателити

Снимката е илюстративна

Снимка: Unsplash

След загубата на достъп до сателитната навигационна система на Европейския съюз  Galileo заради Brexit, сега Обединеното кралство се надява да я замени със спътниците OneWeb. Правителствен консорциум спечели търг за сателитната интернет компания, която си търсеше купувач, след като подаде молба за фалит през март, предава Engadget. 

Ако американският съд одобри офертата през следващата седмица, Великобритания и индийският Bharti Global ще платят по 500 млн. долара за дялове от около 45%. Така ще финансират рестарта на операциите на OneWeb. Кредиторите ще задържат останалите 10% от компанията. Очаква се сделката да приключи до края на годината, в очакване на регулаторно одобрение.

Първоначалният план на британското правителство беше да изгради своя собствена версия на Galileo, съвместно с Австралия, Канада, Нова Зеландия и САЩ. Проектът обаче бе поставен на пауза през май. 

OneWeb има 74 сателита в космоса, като през времето на своето съществуване успя да привлече 3.3 млрд. долара инвестиции от играчи като Qualcomm, Airbus и SoftBank. 

Компанията произвеждаше спътници за ниска орбита, с които целеше да предостави широколентов интернет достъп на Земята, покривайки отдалечени и трудно достъпни точки на планетата. Търговският старт се очакваше да се случи през 2021 г. 

Проектът се конкурира със SpaxeX, която вече има цяло съзвездие от интернет сателити. Amazon също не крие амбициите си в тази посока. 

Навлизането на британското правителство е глътка свеж въздух за компанията, но според анализаторите не е ясно дали ще има успех. 

Сателитните приложения на Обединеното кралство Catapult подготвят бяла книга, която да илюстрира начините за използване на първоначалното съзвездие на OneWeb с точни срокове. Но експертите предупреждават, че предстои да се реши въпроса за честотата, използвана за предаване на сигнали, за позициониране, навигация и синхронизация - такава, която ще изисква международно споразумение.

Междувременно индийската Bharti притежава третия по големина мобилен доставчик на планетата – Bharti Airtel, който има повече от 425 милиона клиенти. Компанията залага на OneWeb с идеята да подобри услугите си в Южна Азия и Субсахарска Африка, където теренът налага използването на спътникова връзка.

Коментари: 0