Заради Covid-19: Компаниите задлъжняват с още $1 трлн. през 2020 г.

Volkswagen е компанията с най-голям дълг, a размерът му не отстъпва на цели държави като Унгария

Заради Covid-19: Компаниите задлъжняват с още $1 трлн. през 2020 г.

Снимка: Unsplash

Компаниите по целия свят ще натрупат близо 1 трлн. долара нов дълг през 2020 г., в опит да оцелеят в условията на коронакриза, показва проучване на 900 топ фирми, предава Reuters. Безпрецедентният ръст на глобалния корпоративен дълг ще скочи с 12% до 9.3 трлн. долара, прибавяйки го към години на натрупване на дълг.

Миналата година корпоративният дълг отбеляза също рязък ръст, но по-умерен – с 8%, воден от сливания и придобивания, както и от заеми за финансиране на изкупуване на дялове и дивиденти. Тази година обаче скокът ще бъде по съвсем различна причина – запазване на бизнеса, тъй като вирусът затрудни съществуването му по цял свят.

„COVID-19 промени всичко“, каза Сет Майер, портфейлен мениджър в Janus Henderson, фирмата, която съставя анализа за индекса на новия корпоративен дълг. „Сега става въпрос за запазване на капитала и изграждане на утвърден баланс“.

Пазарите за отпускане на кредити се затвориха за всички освен за най-доверените фирми през март, но отново бяха отворени широко благодарение на програми за спешно закупуване на корпоративен дълг от централни банки като Фед, Европейската централна банка и Японската банка.

Компаниите, включени в индекса на новия дълг, вече дължат почти 40% повече, отколкото през 2014 г., а ръстът на дълга сериозно изпревари ръста на печалбата.

Печалбите преди данъчно облагане за същата група от 900 компании са нараснали с общо 9.1% до 2.3 трлн. долара. „Gearing“, мярка за дълга спрямо финансирането на акционерите, достигна рекордните 59% през 2019 г., докато делът на печалбата, отпусната за обслужване на лихвени плащания, също се повиши до нов връх.

Американските компании дължат почти половината от корпоративния дълг в света на – 3.9 трлн. долара и отбелязаха най-бързото увеличение през последните пет години на всяка голяма икономика, с изключение на Швейцария, където имаше вълна от големи сделки с M&A.

Германия влиза под номер две със 762 млрд. долара. Страната има три от най-задлъжнелите фирми в света, включително и най-задлъжнялата - Volkswagen, който със 192 млрд. долара дълг не изостава от цели страни като Южна Африка или Унгария.

За разлика от тях една четвърт от компаниите в индекса за нов дълг изобщо нямат такъв, а някои имат огромни парични резерви. Най-големите от тях възлизат на 104 млрд. долара и принадлежи на собственика на Google Alphabet.

Майер заяви, че кредитните пазари все още имат някакъв начин да се върнат към условията преди COVID-19, а продължаващата заплаха от вируса, особено скорошния скок в случаите в САЩ, остава централна грижа за инвеститорите.

Коментари: 0