Заради кризата ЕК увеличи авансовите плащания към земеделците

Ще има и по-мало физически проверки в стопанствата

Заради кризата ЕК увеличи авансовите плащания към земеделците
1400 ~ 2 мин. четене

За да подпомогне земеделските производители ЕК въведе нови временни мерки, които да облекчат стопанствата по време на кризата с Covid-19. С тях се намалява броят на физическите проверки в стопанството и ще увеличи авансовите плащания. Промените бяха обсъдени на заседание вчера.

За да засили паричния поток на земеделските производители, Комисията ще увеличи авансoвите суми за директни плащания от 50% на 70% и плащанията за развитие на селските райони от 75% на 85%. Земеделските стопани ще започнат да получават тези авансови плащания от средата на октомври. За допълнителна гъвкавост държавите членки ще могат да плащат на земеделските стопани, преди да приключат всички проверки на място.

По втората мярка се намалява броят на физическите проверки на място от 5% на 3% от подадените заявления. Става въпрос за познатата на фермерите система от проверки на място по директните плащания по Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз. Те се извършват от експерти към инспектората на Фонд „Земеделие“.  

За целта ще се използват алтернативни източници на информация, които да заменят традиционните посещения на място в стопанствата (напр. сателитни снимки или снимки с отбелязана геолокация, за да се докаже, че са направени съответните инвестиции).

Според Комисията при настоящите извънредни обстоятелства е от решаващо значение да се сведе до минимум физическият контакт между земеделските стопани и инспекторите. Комисията също така предоставя възможности за гъвкавост по отношение на графика на проверките. Това ще даде възможност за най-ефективно използване на ресурсите, за спазване на правилата за социална дистанция и ще намали административната тежест, както и ще спомогне да се избегнат ненужни забавяния при обработването на заявленията за помощи, за да се гарантира, че субсидията се изплаща на земеделските стопани във възможно най-кратък срок.

 

Подкрепи Economic.bg