Заради поевтиняването на юана Tesla ще вдигне цените си за Китай

Засега не е ясно с горе-долу какъв процент ще поскъпнат едноименните електромобили

Заради поевтиняването на юана Tesla ще вдигне цените си за Китай

Снимка: БТА

320 ~ 1 мин. четене
Tesla обмисля от септември да повиши цените си в Китай заради несигурния курс на юана и конкретно неговото рязко понижение от понеделник. Това са казали за Reuters двама източника, запознати със случващото се в американския производител на едноименните електромобили.

Източниците, които са поискали да останат анонимни, тъй като планът на Tesla за повишението на цените все още не е официален, не са дали подробности в рамките на какви проценти биха могли да скочат цените за Китай.

В понеделник Китай позволи курсът на юана спрямо долара да се понижи до съотношение 7 юана за един долар – ниво, което не е виждано от над десетилетие насам. Това накара администрацията на американския президент Доналд Тръмп официално да определи Китай за „валутен манипулатор” и така да вдигне залозите в търговския спор между двете най-големи световни икономики. Китай остро се противопостави на даденото ѝ определение, заявявайки, че не е използвала и няма да използва юана като инструмент в търговски спор със САЩ.

Рязкото поевтиняване на юана дойде само дни, след като Тръмп изненада финансовите пазари, обещавайки от 1 септември да наложи 10-процентни мита върху оставащите вносни от Китай на обща стойност 300 млрд. долара.


Подкрепи Economic.bg