8-дневната обиколка на Байдън в Европа е първият му голям тест

Неговата среща с Владимир Путин на 16 юни е крайъгълният камък на пътуването

8-дневната обиколка на Байдън в Европа е първият му голям тест

Снимка: БТА

628 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

Президентът на САЩ Джо Байдън замина за Великобритания в днес, което е първото му пътуване в чужбина след встъпването му в длъжност. Осемдневната му мисия има за цел да възстанови трансатлантическите връзки, обтегнати по време на ерата на предишния президент Доналд Тръмп, и да подобри отношенията с Русия. Това пътуване представлява тест за способността на президента на Демократическата партия да управлява и поправя връзките с големи съюзници, които са разочаровани от търговските мита на Тръмп и оттеглянето на САЩ от международни договори.

Дали демократичните съюзи и институции, оформили толкова голяма част от миналия век, ще докажат способността си срещу съвременните заплахи и противници? Вярвам, че отговорът е да. И тази седмица в Европа имаме шанса да го докажем“, заяви Байдън за Washington Post.

Неговата среща на върха с руския президент Владимир Путин на 16 юни в Женева е крайъгълният камък на пътуването. Това е възможност да се изкаже директно на Путин загрижеността на САЩ относно кибератаките, произтичащи от Русия, агресията на Москва срещу Украйна и редица други въпроси.

Байдън ще направи първата си спирка в крайморското село Сейнт Айвс в Корнуол, където ще участва в срещата на върха на Г-7. Очаква се тя да бъде доминирана от дипломацията на ваксините, търговията, климата и инициатива за възстановяване на инфраструктурата в развиващия се свят. Американските власти виждат тези усилия като начин за противодействие на нарастващото влияние на Китай.

Байдън може да се сблъска с натиск да направи повече, за да сподели доставките на ваксини в САЩ с други страни след първоначалния залог от 20 милиона дози, обявен миналата седмица.

Неговият натиск за глобален минимален данък върху мултинационалните корпорации е изправен пред противопоставяне у дома. Министрите на финансите на Г-7 се съгласиха преди срещата на върха да преследват глобална минимална данъчна ставка от най-малко 15% и да позволят на страните на пазара да облагат до 20% от свръхпечалбите, генерирани от около 100 големи фирми.

Републиканците се обявиха срещу плана тази седмица, което потенциално усложни способността на САЩ да прилагат по-широко глобално споразумение. Байдън ще има среща с британския премиер Борис Джонсън в четвъртък в Корнуол. След три дни, по време на срещата на върха на Г-7, Байдън и съпругата му Джил ще посетят кралица Елизабет в замъка Уиндзор. 78-годишният президент се срещна с кралицата през 1982 г., когато беше американски сенатор от Делауеър. След това Байдън ще пътува до Брюксел за разговори с лидери на НАТО и Европейския съюз. Очаква се дневният ред да бъде доминиран от Русия, Китай и постоянният въпрос за това как съюзниците от НАТО да допринасят повече за общата отбрана.

Байдън приключва пътуването в Женева за може би най-трудната среща за седмицата - сесия с Путин, който се радваше на приятелски отношения с Тръмп. Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза пред репортери, че Байдън се надява срещите му с Г-7 и НАТО да укрепят чувството за съюзническо единство по време на сесията си с Путин.

Не се очакват големи пробиви от срещата на върха. Според Съливан Байдън ще притисне Путин относно приоритетите на САЩ. Двете страни преговаряха дали да се проведе съвместна пресконференция.

Коментари: 0