Защо безработицата в Европа е наполовина на тази в САЩ

Тук идва ролята на програмите за заетостта

Защо безработицата в Европа е наполовина на тази в САЩ

Снимка: БТА

1596 ~ 2 мин. четене
Безработицата в Европейския съюз се засили през април на фона на задълбочаващата се криза около пандемията от коронавирус. Но краткосрочните работни програми – които са много по-често срещани, отколкото в Съединените щати – помогнаха за намаляване на удара, пише CNN. 

Коефициентът на безработица в ЕС e нараснал до 6.6% през април от 6.4% през март, съобщи в сряда Евростат. За сравнение безработицата в САЩ гони 15%. 

Загубите на работни места не са разпределени равномерно във всички страни от ЕС. Коефициентът на безработица в Испания, която беше една от най-силно засегнатите от пандемията държави, се е увеличил до 14.8% от 14.2% предния месец. Междувременно Германия поддържа равнището на безработица стабилно на 3.5%, според Евростат.

Все пак данните сочат, че Европа е успяла да запази умерени нива на безработицата, докато се бори с най-тежката си икономическа криза от 30-те години насам. Европейската комисия прогнозира, че БВП в 19-те страни от еврозоната ще се свие със 7.75% тази година, което е рекорд.

Икономистите отчасти признават ефекта на краткосрочните програми за заетост, които насърчават затруднените компании да запазят служителите си, но с намалено работно време. Тогава държавата субсидира част от заплащането им. В Германия например правителството покрива между 60% и 67% от заплащането за не изработените часове.

"Схемите за намалено работно време са невероятно ефективни за ограничаване на първоначалното въздействие на икономическата криза", казва Берт Колийн, старши икономист за еврозоната в Холандската банка ING.

Програмите от този тип отдавна са популярни в Европа, където е по-трудно да се наемат и уволняват работници и много служители са обединени от колективни трудови договори. Те се използват по-рядко в САЩ, където безработицата достигна 14.7% през март.

В края на април предприятията в Европейския съюз са подали приблизително 42 милиона заявления за подпомагане на работниците чрез краткосрочни работни програми, показва проучване на Европейския синдикален институт. Това е еквивалент на близо 27% от всички служители в ЕС.

Но икономистът на UBS Анна Титарева казва, че проучванията на пазара на труда може да не обхващат пълния размер на щетите за работниците в ЕС. Изследването изненадващо сочи, че безработицата в Италия например е спаднала до 6.3% от 8% през март.

„Изглежда, че някои хора, които са загубили работата си след въвеждането на ограниченията за мобилност, не се считат за безработни“, отбелязва Титарева.

За да се счита за безработен за целите на проучването в ЕС, човек трябва активно да търси работа и да е готов да започне нова такава в рамките на следващите две седмици. 

Голямо значение имат продължителността и мащабът на икономическия спад. Европейските работни програми за кратко време работят добре като мерки за овладяване на безработицата, но те могат да се използват само временно.

"Тъй като вероятно възстановяването ще продължи доста дълго време, безработицата ще се увеличи значително, въпреки че работата на намалено работно време ще помогне продукцията да се възстанови по-бързо, след като търсенето се върне", казва Колийн.
Подкрепи Economic.bg