Защо жените зад волана са по-опасни от мъжете?

Проучване показва, че при пътен инцидент жените получават по-тежки травми от мъжете

Защо жените зад волана са по-опасни от мъжете?

Снимка: Красимир Свраков

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Ново проучване, публикувано от Застрахователния институт за безопасност на магистралите (IIHS) в САЩ, установи, че жените са с около 25% по-предразположени да бъдат наранени или дори убити при автомобилна катастрофа, отколкото мъжете. Проучването, цитирано от MarketWatch, обаче установява, че рискът има по-малко общо с шофьорските навици и повече с типа автомобили, които жените са по-склонни да шофират.

IIHS установява, че жените залагат на по-малки и леки автомобили, за да бъдат по-маневрени, но пък купетата на този тип коли не предпазват достатъчно, за разлика от големите превозни средства. Освен това малките и евтини коли обикновено не са оборудвани със същото ниво на активна и пасивна безопасност, както техните по-големи конкуренти, включително допълнителни въздушни възглавници и функции, които могат да помогнат за предотвратяване на сблъсък изцяло.

По време на проучването IIHS разглежда наранявания, получени от сблъсъци, включващи челен или страничен удар между 1998 и 2015 г. При челни сблъсъци жените са имали три пъти по-голяма вероятност да получат това, което IIHS нарича „умерено” нараняване, като счупена кост или сътресение и два пъти по-вероятно да бъдат сериозно ранени.

Данните показват още, че мъжете предпочитат големи автомобили, които им предоставят повече безопасност и именно заради това пътните инциденти, в които те са пострадали повече, отколкото жените са едва 7%.

„Добрата новина е, че промените като укрепване на купето и подобряване на предпазните колани и въздушните възглавници са помогнали да се защитят по-добре както мъжете, така и жените“, казва Джесика Джермакиян, вицепрезидент на IIHS. Като пояснява, че има вероятност данните от последните години да са по-високи (за жените), след като процентът им на пътя се увеличи драстично.

 

Коментари: 0