Злато или биткойн – какво избират експертите?

И двата се използват за диверсификация на портфолиото и хеджиране срещу инфлация

Злато или биткойн – какво избират експертите?

Снимка: Unsplash

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Все повече инвеститори сравняват биткойн със златото, след като криптовалутата продължава да поскъпва, а през миналата седмица пазарната ѝ капитализация достигна 1 трлн. долара, пише Business Insider.

И двата актива са приемани като начин за диверсификация на портфолиото или като средство за хеджиране при инфлация, която мнозина очакват заради неустойчивите фискални и монетарни политики, отбелязват експерти. Доскоро обаче анализаторите не си позволяваха да сравняват двата актива с такава лекота. Макар и определян като дигитално злато, на биткойн в исторически план се гледа като на рискова и спекулативна инвестиция. От друга страна, благородният метал отдавна има статут на актив убежище.

Новите инвестиции на Tesla и на други институционални играчи тласнаха цената на токена до над 57 хил. долара, което накара участниците на пазара да се замислят дали не трябва да променят начина, по които гледат на биткойн. Какво казват експертите:

Историята подкрепя златото

Избирам златото. Исторически то е актив за съхранение на стойност, волатилността му е на една пета спрямо тази на биткойн и не е изправено пред същия конкурентен риск”, посочва Дейвид Розенберг от Rosenberg Research.

„Златото е оптималната валута на централните банки, среброто – на хората. Има пространство и за криптовалутите заради дигиталната им природа, която е различна от тази на златото и среброто. Тези характеристики обаче гарантират, че криптовалутите никога няма да заменят златото и среброто”, твърди Фил Бейкър, президент и главен изпълнителен директор на Hecla Mining Company.

Според Силвия Караско, главен изпълнителен директор и основател на платформата за обмен на злато Goldex, златото отдавна е предпочитаният актив убежище и е спорно дали биткойн ще може да вземе пазарния му дял. Тя отбелязва, че и златото, и биткойн имат предимство пред фиатните пари, но е възможно криптовалутата един ден да се окаже жертва на нови регулации, които хипотетично дори да доведат до практическото му заличаване.

Биткойн е по-нова форма на инвестиция, около която се вдига много шум, но златото запазва стойността си през вековете. Дали биткойн ще предложи същото ниво на дълголетие е много съмнително”, споделя Караско.

Светът се е променил

„Биткойн е 100 пъти по-добър спрямо златото като актив за съхранение на стойност. Светът осъзнава това и започва да променя цената на валутата в реално време. Въпреки че цената на биткойн се увеличи със стотици проценти през последните няколко месеца, вероятно е тя да продължи да нараства в доларово изражение през идните години. Очаквам пазарната капитализация на биткойн да надмине тази на златото до 2030 г.”, посочва Антъни Помплиано от Pomp Investments и Morgan Creek Digital Assets.

„Позовавайки се на треакторията на пътя на дигиталното злато и глобалната му употреба, ние смятаме, че биткойн ще се превърне в масов клас актив в бъдеще. Въпреки че златото има ясна стойност и сигурност, поскъпването на биткойн ще привлича вниманието, ако запази настоящия си курс през следващото десетилетие”, посочва Даниел Ивс от Wedbush Securities.  

Вероятно бих избрал биткойн, но защо не и двете? Златото и биткойн са много сходни по отношение на аспектите на портфолиото. Бих добавил златото за диверсифициране. Бих добавил и биткойн по същата причина”, заключава Майк Венуто от Amplify Transformational Data Sharing ETF.

Коментари: 0