Капитализацията на биткойн надхвърли 1 трлн. долара

Криптовалутата влезе в елитния клуб, където са американските технологични гиганти

Капитализацията на биткойн надхвърли 1 трлн. долара

Снимка: Pixabay

2438 ~ 2 мин. четене

Пазарна капитализация от трилион долара вече е нещо нормално. В този клуб са американските технологични гиганти Apple , Microsoft, Amazon и Alphabet - собственикът на Google. От днес в този клуб вече е и биткойн. Цената на криптовалутата поскъпна с още 8% и вече струва 57 хил. долара за брой, с което пазарната капитализация на всички произведени койни достигна 1.1 трлн. долара.

Понастоящем пазарната капитализация на биткойн е около 225 млрд. долара повече от на Tesla – компанията и нейният изпълнителен директор Илон Мъск, които в последно време са отговорни за рязкото поскъпване на криптовалутата.

Мъск обяви по-рано този месец, че производителят на електромобили сега притежава биткойни на стойност 1.5 млрд. долара. Tesla заяви също, че иска да позволи на потребителите да използват биткойни при покупна на автомобилите ѝ. Тази новина предизвика спекулации, че и други големи производители скоро могат да добавят криптовалути към своите баланси. В момента биткойн генерира значително по-висока възвръщаемост от облигациите и паричните средства, пише CNN.

A корпоративна Америка все по-често валидира биткойн. Гиганти в разплащанията, като Square и PayPal, вече позволяват на своите потребители да го купуват и продават. Лидерите в картовите разплащания Visa и Mastercard, също обхващат криптовалути.

И най-добрият стратег в BlackRock - най-големият мениджър на активи в света - заяви пред CNBC тази седмица, че компанията „е започнала да се занимава“ с биткойн като инвестиция.

Всичко това предизвика вълна от покупки от средните инвеститори. Изследователската фирма Piplsay посочи в доклад в четвъртък, че половината от над 30 000 потребители, чието мнение е проучила тази седмица по отношение на биткойни, заявяват, че е безопасно да инвестират в криптовалути.

Цената на биткойн нарасна с над 80% от началото на годината, а инвеститорите с ентусиазъм купуват и други криптовалути. Ethereum, втората по големина криптовалута в света с обща стойност около 220 млрд. долара, се е увеличил повече от два пъти тази година.

И цената на dogecoin, валута, която първоначално стартира като шега, базирана на кучешки мем, също поскъпна рязко тази година след няколко туита от Мъск и подкрепа от търговци в Reddit.

Подкрепи Economic.bg