Защо консумираме повече канела и какао през зимата?

Вижте какво ги прави толкова предпочитани и полезни

Защо консумираме повече канела и какао през зимата?
Автор: Божидара Иванова

Зимата е изключително благоприятен сезон за натрупване на телесна маса. Благодарение на по-късия ден и студените температури, непозволяваши активно спортуване, всички ние сме податливи на качване на килограми. Именно през зимните месеци хората имат нужда от повече енергия и потребност от сладки изкушения.

Какаото е с леко диерутично действие, благодарение на теобронимът. Какаото съдържа основни минерали, важни за правилното функциониране на организма, фенилетиламини – слаби антидепресанти и стимуланти, кофеин, витамини и серотонин. Приемът на какао е препоръчителен, но се оказва и търсен през студените месеци. Психолози твърдят, че това се дължи на потребността от завишаване на серотонина в мозъка.

Канелата е една от най-широкоразпространените  подправки, която оказва благоприятно състояние на нивата на кръвната захар, притежава антибактериални свойства и е естествен дезифектант. Удивително, но канелата подобрява будността и паметта. Подобно на какаото, така и канелата е силен антиоксидант.

Повечето хора, посочват, че през зимата консумират и какао и канела предимно разтворени в топли напитки и най-вече в топло мляко. Друга част от тях предпочитат и тестени изделия приготвени с вълшебните съставки. Голяма част от тях споделят, че ароматът на Коледа е канела. 

Коментари: 0