Защо лихвите в България са по-високи от европейските?

Защо лихвите в България са по-високи от европейските?

Снимка: Pixabay

  • Спонсорирана публикация

Намирането на идеалния кредит за нас – с ниска лихва и условия, които отговарят изцяло на потребностите и възможностите ни – често е нелека задача. Ако кредитните продукти в България не отговарят на нуждите ни, можем да се насочим към теглене на кредит от чужбина, което е възможно поради факта, че България е член на ЕС. Наблюдава се тенденция към нарастване на броя на лицата, които желаят да изтеглят ипотечен или бърз кредит от Германия, Франция, Испания и други европейски страни поради по-ниските лихвени проценти в сравнение с тези, предлагани от родните банки.

Директива на ЕС за потребителския кредит гласи, че всеки български гражданин има право да вземе заем във всяка държава, която е членка на ЕС, с цел покупка на стоки, имот или жилище в родната си страна. Процесът на теглене на заем от чужбина е дълъг и сложен, изисква познания за законодателните особености на конкретната държава, но далеч не е невъзможен. Усилията си струват, имайки предвид по-ниските лихви, но внимателно проверете цената на целия кредит – допълнителни такси, комисионни и разходи могат да го оскъпят значително.

Основната причина лихвите по кредитите в другите европейски страни да са по-ниски от тези в България е, че ползват евтино финансиране от ЕЦБ. Благодарение на това лихвите по ипотечните кредити във Франция, Германия, Великобритания и особено във Финландия са завидно ниски. Най-изгодни са кредитите в Япония, но достъпът на българските граждани и фирми до тях е изключително труден. В Швеция условията за получаване на кредит се определят като „щадящи“.

Банките във Великобритания печелят не от високи лихви, а от множество клиенти, но за да получите заем, трябва да отговаряте на редица условия и като цяло е сложно да го постигнете. През последните 10 години една от най-предпочитаните държави за кредит, която поддържа ниски лихвени проценти, е Испания. Първенец по ниски лихви в Европа е Германия.

Какъвто и кредит да теглим, е важно да знаем каква сума ще трябва да върнем - нещо, което може да изчислим с калкулатор за лихви.

Коментари: 0