Защо поскъпва портокаловият сок?

Фючърсите на портокаловия сок са най-добре представящият се актив досега тази година

Защо поскъпва портокаловият сок?

Снимка: Pixabay

1632 ~ 2 мин. четене
Бъдещата цена на портокаловия сок е скочила с над 20% този месец, тъй като потребителите търсят здравословни продукти по време на пандемията от коронавирус.

Докато търсенето се увеличава, предлагането е засегнато, тъй като производителите се затрудняват да транспортират стоки поради транспортните ограничения.

Това доведе до покачване на така наречените „фючърсни“ цени на портокаловия сок, които показват цената му за доставка през следващите месеци, разказва Би Би Си.

Фючърсите на портокаловия сок са най-добре представящият се актив досега тази година.

"Избухването на Covid 19 засегна както търсенето, така и предлагането на портокалов сок. Свойствата за повишаване на имунитета увеличават търсенето, докато проблемите с транспорта пречат на износа", казва Стивън Инес, главен пазарен стратег в брокера AxiCorp.

От страна на предлагането също има проблеми с липсата на достатъчно работници, тъй като плантациите въвеждат ограничения като социално дистанциране. "Търговците се чудят дали работниците са в състояние да се справят тук във Флорида и Бразилия", заяви Джак Сковил от търговската фирма Price Futures Group в САЩ.

Фючърсите на портокаловия сок регистрират най-голямата си месечна печалба от октомври 2015 г., в момент, когато световните фондови пазари падат. В Лондон индексът FTSE 100 е спаднал над 13% през последния месец, докато на Уолстрийт Dow Jones Industrial Average е паднал с над 16%.

Говорейки за това дали скокът на фючърсните цени на портокаловия сок ще означава по-високи цени на портокаловия сок в магазините, Инес добавя: "Ефектът на преминаване ще бъде бърз, тъй като производителите на портокалов сок прехвърлят цените върху супермаркети и други купувачи".

Повечето стоки имат "бъдеща" цена, която може да се търгува на борса, като например Intercontinental Exchange (ICE). Фючърсните договори помагат на компаниите да се застраховат с фиксирана цена в бъдеще, за да се предпазят от потенциални скокове на цените.

Фючърсните договори са обичайни за меки стоки като портокали и пшеница, които са уязвими от внезапни повишения на цените поради лоши реколти и природни бедствия.
Коментари: 0