„Булгаргаз” очаква природният газ да поевтинее с над 40%

Цените на парното и топлата вода ще се понижат с между 8% и 25% в различните градове на страната

„Булгаргаз” очаква природният газ да поевтинее с над 40%
Природният газ може да поевтинее с 2-3% повече от предвижданите от април 40%. Това каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов по време на общественото обсъждане на цените на синьото гориво в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). 

Причината е спадът на цените на петрола и на дериватите му - мазут и газьол, както и цените на газа на хъбовете в Европа в последните 20 дни.

„Отчитайки динамиката на пазарите на петрола, на петролните продукти и спада на цената на ликвидните континентални хъбове - отчитайки тези спадове, ако „Булгаргаз“ на 31 март направи калкулации и предложи на КЕВР цена, със сигурност тя би била по-ниска от предложената. И това ще бъде в полза на пазара и на потребителите на природен газ в страната“, обясни Павлов.

Изпълнителният директор на "Топлофикация-София" Александър Александров, който се включи по Skype, каза, че не възразява относно предложението на регулатора цената на топлинната енергия в София да поевтинее с 25.14%. По думите му от столичното топлофикационно дружество единствено смятат, че цената на електроенергията няма да бъде релевантна през следващите три месеца, съобщава "Нова телевизия".

Изпълнителният директор на "Топлофикация-Бургас" Християн Илиев заяви, че няма възражения срещу предложението цената на топлинната енергия в Бургас от 1 април да бъде по-ниска с 16.4%. Михаил Ковачев, който е изпълнителен директор на "Топлофикация-Разград", също няма забележки срещу предложеното понижение на цената с 16 на сто.

Цената на електроенергията няма да има промяна. 

Припомняме, че преди дни Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предложи от 1 април цените на парното и топлата вода да се понижат с между 8% и 25% в различните градове на страната. Предложението на КЕВР е цената на топлинната енергия в София да поевтинее с 25.14%. В Пловдив се предлага намаление на цената с 14.8%, в Бургас с 16.4%, във Варна със 7.8%, във Враца с 21.3%, във Велико Търново – с 16.6%, в Разград – с 16%.

Предложеното поевтиняване е резултат на измененията на условията на договора с руската компания „Газпром експорт“, която на 3 март тази година се съгласи да намали цената на синьото гориво за България с 40.3%. Промяната влезе в сила със задна дата от 5 август 2019 г. Законът за енергетиката обаче все още не е променен и това не позволява на КЕВР да определи цени със задна дата, уточняват от регулатора. Очаква се промените в ЗЕ да бъдат гласувани в Народното събрание другата седмица на извънредно заседание, тъй като депутатите се разпуснаха от днес до края на извънредното положение. 

Коментари: 0