Защо жените милиардери са толкова малко?

От 1810 милиардери в света, те са едва 167

Защо жените милиардери са толкова малко?
4001 ~ 2 мин. четене

В света има 1810 милиардери и едва 167 от тях са дами. Годината вече е 2017-а, а жените работят от десетилетия и дори столетия. Те са главни изпълнителни директори, дори президенти на бордове на компании. Основават собствени дружества и все пак само малка част от жените достигат 10-цифрено богатство.

Не в полза на нежния пол е и фактът, че ръстът в бройката им се забавя. След големия прогрес през 80-те и 90-те години на жените, пробили т.нар. "стъклен таван" и достигнали този 1% най-богати хора в света, сега се отбелязва спад.

Жените са едва 16% от тези най-богати 1% хора на планетата, които печелят по 390 000 долара годишно и нагоре. От десетилетие този процент се запазва и не расте.

Дори по-зле, в най-богатите 0,1% хора на планетата жените са едва 11 на сто. За да попаднат в тази листа, те трябва да печелят по 1,32 млн. долара годишно. Но с ръста на дохода намалява броят на дамите.

Броят на жените милионери и милиардери расте два пъти по-бавно от мъжката част на най-богатите.

За миналата година намалява броят на жените със състояние до 30 млн. долара, докато този на мъжете нараства. 

През 2000 г. е имало 11 жени милиардери в света. Днес са 167. С тази скорост ще са необходими 100 години, за да се изравни броят на жените и мъжете в списъка на милиардерите.

Още по-тъжното е, че ако не са наследили богатството си от съпрузи и бащи, жените съвсем няма да са значима бройка в списъка на най-богатите. Едва 49 от 167-те дами в клуба на милиардерите са селф-мейд - т.е. сами натрупали състоянието си.

В САЩ в момента най-богатата селф-мейд жена е основателката на ABC Supply Даян Хендрикс, чието състояние е оценено на 4,9 млрд. долара. След нея втора се нарежда телевизионната икона Опра Уинфри с богатство от 3,2 млрд. долара.

Защо има толкова малко жени в топ листата на богатите?

Отговорът не е толкова прост. Разбира се, предразсъдъците играят своята роля, но не чак толкова голяма. Има много други фактори, сред които майчинството, неравнопоставеността в заплащането. 

Но имайки предвид експлозията от милиардери в технологичния сектор в последните години, е логично да се запитаме, защо повечето от новите технологични лидери са мъже. 

И тук решението на проблема ясно се откроява - програми за насърчаване на жените към образование и кариерно развитие в следните сфери - наука, технологии, инженерство и математика, би могло да е отличен тласък за бързо нарастване на жените-милиардери в близките десетилетия.

Подкрепи Economic.bg