ВЕЦ-овете са произвели 23% от ел. енергията през студените дни

Рисковете за енергийната система бяха минимизирани благодарение на ВЕЦ

ВЕЦ-овете са произвели 23% от ел. енергията през студените дни
3782 ~ 1 мин. четене
Повече от 23% от производството на електроенергия в България през най-студените януарски дни беше осигурено от водноелектрическите централи. Значителното понижение на температурите в началото на месеца и последвалото рекордно потребление на ток наложиха активиране на резервните производствени мощности на българската електроенергийна система и въвеждане на временна забрана за износа на ток.

Поради различни причини част от предприятията, отговорни за осигуряване на студен резерв, не успяха да реагират своевременно. Рисковете за енергийната система бяха минимизирани благодарение на производството от ВЕЦ, което намали търговския дисбаланс и обезпечи сигурността на доставките.

ВЕЦ са най-старият, устойчив и надежден производител на електроенергия в световен мащаб, пишат от асоциация"Хидроенергия". В България те произвеждат 13% от общото количество енергия. Водещото място на хидроенергетиката в общия енергиен микс на страната се дължи на редица предимства на тези централи. Те осигуряват основните балансиращи и регулиращи мощности в системата, което утвърждава незаменимата им роля като доставчик на авариен резерв.
Подкрепи Economic.bg