Заведенията всъщност не се били отказали от „протестното отваряне“

Председателят на БАЗ се отметна от думите си тази сутрин и обяви, че заведенията все пак отварят на 1 февруари

Заведенията всъщност не се били отказали от „протестното отваряне“

Снимка: Красимир Свраков

След като в сутрешния блок на bTV председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов категорично обяви, че на този етап заведенията се отказват от „протестно отваряне“, този следобед пред представители на медиите той се поправи и обяви, че всъщност не са се отказали от идеята си и заведенията ще отворят на 1 февруари.

„Заявили сме нееднократно, че искаме да отворим дневните заведения на 1 февруари, а нощните - на 1 март. Днес се появи една неточност в медиите, че сме се отказали от протестното отваряне. Разбира се, че не сме се отказали. Даже заведението, в което се намираме в момента, ще отвори на 1 февруари и който друг желае в знак на протест“, каза Алибегов. Идеята на председателя на БАЗ е всички собственици на заведения, които решат да отворят в първия ден на следващия месец, да работят при всички мерки за безопасност, така както им беше разрешено през октомври 2020 г. – с дезинфектанти и отстояние между масите.

Малко преди това изявление от пресцентъра на Министерския съвет изпратиха официално съобщение до медиите, в което се казва, че eдин oт възмoжнитe вapиaнти e тe дa oтвopят oщe в нaчaлoтo нa фeвpyapи пpи 50% ĸaпaцитeт и c paбoтнo вpeмe дo 22.30 ч, ĸaтo в тoзи cлyчaй pиcĸът e тe oтнoвo дa бъдaт зaтвopeни пpи влoшaвaнe нa eпидeмичнaтa oбcтaнoвĸa. Дpyгият вapиaнт e зaвeдeниятa и нoщнитe ĸлyбoвe дa oтвopят oт 1 мapт, ĸaтo дoтoгaвa ce пoдĸpeпят cъc cpeдcтвa, oтпycнaти c нoтифиĸaция oт Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия.

От МС уточняват още, че предстои среща между здравния министър проф. Костадин Ангелов и представители на ресторантьорският бранш, на която да се обсъдят възможните решения. По думите на Ричард Алибегов и Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България, организатори на протеста на бранша утре, те не са канени на подобна среща.

„Нямаме покана за среща със здравния министър. Смисъл от втора, трета среща не виждам, след като дадохме позицията си. Решенията на здравното министерство от последните месеци така нажежиха обстановката, че се стигна до протеста утре. Като добавите и забавените плащания, и ситуацията е такава“, каза Алибегов.

По думите му държавата, в лицето на Министерството на здравеопазването, е нарочила едни обекти за по-сигурни от други, тъй като ресторантите в хотелите работят, а тези извън тях нямат това право.

Коментари: 0