Безработицата в България не спира да расте

От началото на пандемията – в края на февруари 2020 г. - досега без работа са около 163 хил. души

Безработицата в България не спира да расте

Снимка: Красимир Свраков

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Безработицата в България не спира да расте. От пазара на труда за изминалата седмица са излезли 6545 души, а нова работа са си намерили 3815 човека, по данни на Националния статистически институт (НСИ). Тоест, извън пазара на труда в периода 18-24 януари са останали още 2730 души.

Въпреки че на фона на предходната седмица данните са по-добри, цялостната картина е за общо увеличение на регистрираните в бюрата по труда. За периода 11-17 януари останалите без работа са около 4000 души, но не трябва да се забравя и факта, че само седмица по-рано НСИ отчете ръст на нетната безработица с повече от 12 000 души. И въпреки лекия седмичен спад данните показват, че от началото на пандемията в края на февруари 2020 г. досега oт пaзapa нa тpyдa ca излeзли почти 411 хил. души, а са назначение около 248 хил. Което означава, че без работа са около 163 хил. души.

Най-много безработни през миналата седмица са регистрирани в Пловдив (618), София (531), Благоевград (492) и Бургас - 331 души.

Негативната статистика се дължи основно на ограничителните мерки, които българското правителство налага в борбата с COVID-19. Данните за следващите седмици и може би месеци ще продължат да са негативни, след като правителството реши да удължи срока на извънредната епидемична обстановка до 30 април.

Междувременно от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) настояват правителството да възобнови дейността им от 1 февруари. Браншът безспорно е най-засегнат от ограничителните мерки и безработните лица в бюрата по труда са най-често служители в заведенията.

По-рано днес от БАЗ отново обвиниха управляващите в „умишлено дискриминиране на ресторантьорите“ и обявиха, че протеста срещу правителството ще се състои. Браншът категорично заяви, че властта трябва да подхожда обединяващо по време на криза, а не разединяващо.

Според организацията правителствените мерки, като например „60/40“ и „80/20“, не функционират правилно.

„Финансовите стимули, които плащат част от заплатите на затворените или тежко засегнатите бизнеси са така създадени, че да не можем да се възползваме от тях“, поясняват представители на БАЗ.

Необходимата документация се оказва твърде много, а обработката на данните „е тромава и бавна“, поради което се получава забавяне при изплащанията.

Социалният министър Деница Сачева пък заяви, че забавянето се получава от „подадени документи с непълна или неточна информация, които биват връщани за повторно попълване“. Според нея системата работи добре и тези, които са кандидатствали „правилно“ вече са получили своите обезщетения.

Вчера Сачева поясни, че по мярката „Запази ме“, която e нacoчeнa ĸъм зaтвopeнитe зapaди СОVІD бизнecи, до момента почти 36 хил. служители и работници са се възползвали от нея. Те са получили своите компенсации „без забавяния“, след като са подали пълен набор от документи, поясни социалният министър.

„36 000 работници от затворените бизнеси вече са получили компенсациите си за ноември и декември по мярката „Запази ме“. Това означава, че почти всички от кандидатствалите, които са около 43 000 вече имат пари по сметките си. Общо изплатените средства са 8.6 млн. лева“, поясни Сачева.

Тя успокои работниците и бизнесите, които все още не са получили помощи, че Агенцията по заетостта работи и средствата им ще бъдат изплатени в срок.

Коментари: 0