Нагреваемата патентна война влиза в решаваща фаза

В рамките на шест дни Американската комисия за международна търговия ще разглежда спора между Philip Morris и BAT

Нагреваемата патентна война влиза в решаваща фаза

Снимка: Pixabay

Philip Morris International (PMI) е изправена пред опасността да не внася своите нагреваеми тютюневи изделия IQOS в САЩ още от ноември. Това обаче зависи изцяло от Американската комисия за международна търговия (ITC) във Вашингтон, която трябва да се произнесе в юридическия спор между Reynolds American (дъщерно дружество на British American Tobacco, BAT) и PMI.

Шестдневният процес в Комисията започна в понеделник, като съдия трябваше да оповести констатациите си през май. Тя трябва да определи дали PMI нарушава патентованата от Reynolds технология за нагряване на тютюн при разработването на нагреваемото устройство. Ако такова бъде установено, продажбите на IQOS в Съединените щати ще бъдат спрени. Съответното решение може да влезе в сила през ноември тази година, пише Bloomberg.

Тютюневите фирми харчат милиарди долари за разработване на бездимни алтернативи, като електронни цигари и устройства за нагряване на тютюн, тъй като все по-малко хора пушат традиционни цигари. Устройството на Philip Morris засега е единственият продукт, който загрява тютюна вместо да го изгаря и е разрешен от Федералната администрация по храните и лекарствата на САЩ (FDA) за продажба в страната, където се разпространява от дъщерната компания Altria Group Inc.

Reynolds твърди, че PMI се е възползвала от нейната технология за нагряване на тютюн, патентована по-рано и използвана в устройствата за вакуумиране Vuse Vibe и Vuse Solo.

„Предвид значителната инвестиция, която направихме в разработването на нашите продукти, ние просто не можем да позволим на конкурентите да използват нашите патентовани иновации и технологии в своите устройства“, коментират от BAT.

Reynolds заведе дело срещу PMI във федералния съд на Александрия, Вирджиния и Комисията за международна търговия на САЩ през април 2020 г. Ответник в спора е Altria Group, която е пряко ангажирана с разпространението на нагреваемите устройства IQOS в САЩ.

Altria отговори със собствени искове за нарушение на патент в съдебен спор във Вирджиния, както и с отделен иск срещу Reynolds през май. Altria също така се обърна към Службата за патенти и търговски марки на САЩ, оспорвайки валидността на половин дузина патенти на Reynolds, включително един, който в момента се разглежда от Комисията за международна търговия.

„Опитът на BAT да осигури забрана за внос на IQOS в САЩ е част от по-широка глобална стратегия, целяща да подкопае сегмента на нагреваемия тютюн, където те изостават далеч, и да защити основния си бизнес с цигари“, казват от Philip Morris пред Bloomberg.

Ако се установи нарушение на патент, комисията почти винаги взима решение за блокиране на вноса на стоки, ако ищецът го иска. Това означава, че ако се докаже, че PMI и Altria са виновни, забраната за внос на цигари IQOS в САЩ ще влезе в сила през ноември.

Коментари: 0