Заявките за по-високи данъци могат да изгонят потенциални инвеститори

Държавните стимули ще бъдат ключови за привличането на чужди инвестиции

Заявките за по-високи данъци могат да изгонят потенциални инвеститори

Снимка: БТА

Държавните програми за фискални стимули в Европа ще бъдат ключови при извършването на оценки от чуждестранните инвеститори кои са най-привлекателните икономики след края на пандемията, твърди доклад на EY. Около 80% от ръководителите, които вземат инвестиционни решения в Европа, казват, че съставът и размерът на икономическите стимули ще имат решаващо значение за избора къде да инвестират. Бизнес лидерите внимателно ще проучат ефективността на краткосрочните мерки и дали увеличеният държавен дълг може да се превърне в по-високи данъци в бъдеще, предава Bloomberg.

„Конкуренцията за въвеждането на стимули ще бележи остатъка на 2020 г. Това ще бъде ключово за вземането на решения от инвеститорите“, заяви Марк Лермит от EY.

Реакцията на съществуващите чуждестранни инвеститори е друг рисков фактор за европейските правителства, които се борят да поправят своите икономики. Милиони работни места зависят от техните инвестиции, които подхранват износа и растежа. Пандемията пък вече е взела данък, като приблизително 10% от проектите, обявени миналата година, са отменени, а други 25% – забавени или силно коригирани, каза EY.

След като представиха мерки за спешни разходи за защита на работните места и избягване на фалити, сега страните търсят втора фаза на по-активен стимул за презареждане на икономиките си. Франция вече обяви мерки за туризма и автомобилния сектор, а за авиационната индустрия се очаква следващия месец. Германия също работи по стимулираща програма.

Конкуренцията за привличане на чуждестранни инвестиции ще бъде още по-ожесточена през 2020 г. с огромна несигурност по отношение на глобалната икономика. Според EY две трети от инвеститорите в Европа очакват да намалят своите планове за 2020 г.

Докладът на EY показва още, че Франция оглавява класацията на EY за 2019 г. по брой инвестиционни проекти, изпреварвайки Германия и Великобритания за първи път. Това се случва благодарение на действията, продължили няколко години, за намаляване на данъчната тежест върху бизнеса и нова гъвкавост на трудовото законодателство.

Инвеститорите следят отблизо дали правителството се придържа към този про-бизнес курс. „Преди всичко Франция не трябва да започва да въвежда извънредни данъци или да поставя условия за заетост“, обясни Лермит.

Именно заявка за увеличение на данъците у нас даде финансовият министър на България Владислав Горанов миналата седмица, когато обяви, че данъчната система може да има нужда от цялостна промяна. Причината за изказването му е планът на правителството да намали ДДС в сектор ресторантьорство от 20 на 9% за период от година и половина.

Междувременно данните на БНБ показват, че чуждите компании свиват кредитирането за българските си дружества у нас за първите три месеца на 2020 г.

Коментари: 0