Здравният министър на САЩ подава оставка

Той осъди насилието в Капитолия, както и действията и реториката след загубените от Тръмп избори

Здравният министър на САЩ подава оставка

Снимка: БТА

Министърът на здравеопазването и хуманитарните услуги на САЩ Алекс Азар обяви, че ще подаде оставка на 20 януари. Актът му е символичен, тъй като в този ден официално в длъжност се очаква да встъпи новият президент на страната Джо Байдън.

Мотивите за решението си Азар посочва в писмо до настоящия държавен глава Доналд Тръмп. Министърът изтъква насилието в Капитолия и разклатената демокрация.

„Действията и риториката след изборите, особено през последната седмица, заплашват да опетнят“ наследството на тази администрация, пише той. „Атаките срещу Капитолия бяха нападение срещу нашата демокрация и традицията на мирно предаване на власт“, в която САЩ са пионер в световен план.

Оставката на Азар идва след тази на министъра на транспорта Илейн Чао и няколко други служители от администрацията на Тръмп. Държавният глава на САЩ бе обвинен в подстрекателство към насилие заради публикациите си в социалните мрежи. 

Тълпа от негови привърженици нахлу в Капитолия на 6 януари, когато Конгресът се събра, за да потвърди окончателно победата на демократа на Джо Байдън. При бунтовете в американския парламент загинаха шест души.

Коментари: 0