Зелената вълна подхвана Уолстрийт

Златото поскъпна до над 1500 долара за тройунция за пръв път от 10 октомври

Зелената вълна подхвана Уолстрийт

Снимка: БТА

Зелената вълна подхвана Уолстрийт. Широкият S&P 500 записа лек ръст, финиширайки отново над 3000 пункта, запазвайки позиция в последните два дни след отстъплението в понеделник. Технологичният NASDAQ  напредна с 0.8 на сто до 8185 пункта, но индустриалният Dow Jones изостана с 0.11 на сто до 26805 на фона на силния отчет на Microsoft, публикуван в сряда след края на борсовата сесия. Технологичният гигант реализира EPS  в размер на 1.38 долара на акция при прогнози на анализаторите за 1.24 долара. Печалбата също надмина очакванията с близо един милиард долара.

Tesla запази силната си позиция и в рамките на вчерашната сесия, след като изненада всички с печалба на акция от 1.86 долара при прогнози за загуба в размер на 45 цента на акция. Водещ губещ беше 3M със спад от 4.1% след като понижи прогнозата си за приходите на годишна база. След края на сесията производителят на чипове Intel изненада приятно инвеститорите и в часовете след звънеца акциите скочиха с 5 на сто.

На другия край беше Amazon – слаби данни потопиха книжата с близо 8% след поскъпването с над процент в рамките на редовната сесия, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

Индексите в Европа също се радваха на надмощието на биковете. Немският бенчмарк DAX прибави 0.58 на сто към стойността си до 12872 пункта, британският FTSE 0.93% - до 7328 пункта, а френският САС – с 0.55 на сто до 5684 пункта. Водещото събитие на Стария континент вчера беше последното заседание на Европейската централна банка, на което Марио Драги заема поста управител. Банкерите решиха да запазят лихвените ставки без изменение и така основната лихва по рефинансиране остана на ниво 0%, а лихвата по депозитите – на минус половин процент и индикираха, че не се очаква рекордно ниските проценти да не се променят поне до края на 2019 г. Въпреки това управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашните си или да достигнат по-ниски нива, докато инфлацията не се установи стабилно на ниво, достатъчно близко до желаното от малко под 2%.

Междувременно казусът Брекзит продължава да вълнува пазарите. Премиерът Борис Джонсън обяви намерението си да предложи на британските депутати удължаване на срока за развода на Великобритания с ЕС, ако членовете на парламента се съгласят на нови парламентарни избори на 12 декември и изрази надежда ЕС да се съгласи на желаното от парламента удължаване на срока, макар и той да е против. На стоковите пазари златото поскъпна до над 1500 долара за тройунция за пръв път от 10 октомври. Среброто също напредна – с 1.46% до тройунция. Щатският петрол се изкачи до 56.08 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – с 0.38% до 61.46 долара за барел.

Акцентите днес

Финансови отчети – Q3

И днес ще видим интересни финансови отчети. Мнозинството от тях ще бъдат изнесени преди старта на сесията, а именно тези на Verizon, Phillips 66 и британския гигант Barclays.

Инструменти на фокус

Microsoft – Седмична

Седмичната графика на Microsoft ни показва доста силен възходящ тренд, който леко бе забавен от големите разпродажби в последното тримесечие на миналата година. През последните седмици имаме образувана консолидация и очакваме в скоро време силното движение да се възстанови, поради което смятаме моментът за удачен за покупка. Въпреки това по-предпазливите инвеститори може да изчакат пробив на горната граница за вход в дълга позиция.

NZD/AUD – Дневна

Валутната двойка направи тест на 50-дневната средна, но пробивът не беше успешен и котировките върнаха под 50-дневната средна, която съвпадна и с първата съпротива на Фибоначи. Стохастик все още не е навлязъл в зоната на прекупен пазар, но сме скептични за нещо повече от нова атака на това ниво. При спад под 0,9300 очакваме понижението да се задълбочи до тест на 0,9300.

XAU/USD – Дневна

Златото образува формация триъгълник през последните два месеца и вчера котировките се приближиха много до съпротивата. Осцилаторът MACD направи възходящо пресичане и се намира малко под нулата, което би могло да бъде добър сигнал за изкачване над 1510 долара за тройунция. Въпреки това не бива да се подценява сценария, при който силата на биковете е недостатъчна и котировките се връщат отново под 50-дневната средна. Смятаме покупка за удачна при изкачване и затваряне над низходящата линия на съпротива.

DAX 30 – Дневна

Немският бенчмарк проби нивото на съпротива от последните 6 месеца и с изкачването до не много под 12900 пункта дава сигнали за атака на 13000 пункта. Силното движение от октомври даде възможност на индикатора MACD да премине границата от 100 пункта и широкият възход не дава индикации за отслабване на движението в близките дни. Добрите новини около Брекзит при всички положения се отразяват положително на индекса, поради което смятаме, че може да се влезе в дълга позиция с цел стойностите около 13000 пункта. Въпреки това не бива да се подценява възможността при негативни новини серията да бъде прекъсната, поради което препоръчваме защита на позицията със стоп и лимит поръчки.

Коментари: 0