Жалба заплашва създаването на здравната информационна система

МЗ се притеснява, че проектът няма да може да бъде изпълнен до края на 2019 г.

Жалба заплашва създаването на здравната информационна система
Успешното реализиране на проекта за изграждане на Националната здравна информационна система е заплашено от провал. Причината е жалба до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу процедурата за избор на изпълнител, съобщава Министерството на здравеопазването. Крайният срок за пускането на системата е 28 декември 2019 г., след което може да бъде загубено финансирането, а и да се наложи да се възстановяват вече похарчени средства.

От МЗ посочват, че срещу процедурата, стартирана на 12 октомври 2018 г., е подадена жалба от ДЗЗД „СТEМО–ГАМА КОНСУЛТ”, в резултат на която КЗК е образувала производство и обществената поръчка е спряна.

Обжалването и блокирането на обществените поръчки по проекта застрашава както цялостното му изпълнение, така и реализирането на електронното здравеопазване в България. Това ще постави в риск намеренията на МЗ за упражняването на прозрачен и ефективен контрол върху дейностите и разходите в здравеопазването чрез въвеждането на здравната информационна система, се казва в съобщението на здравното министерство.

Общата прогнозна стойност на обществената поръчка за всички обособени позиции възлиза на 4.13 млн. лв. без ДДС.
Коментари: 0