Живодар Терзиев: Цените на горивата вече са понижени

Наистина цените се понижават по-бавно, отколкото се повишават, призна председателят на БПГА

Живодар Терзиев: Цените на горивата вече са понижени
5328 ~ 2 мин. четене

Аз считам, че до известна степен цените на горивата на българския пазар вече са понижени. Още в края на месец февруари и първата седмица на март в почти всеки български град големи, средни и малки търговци предлагаха по-ниски цени. Разбира се, това зависи от текущите наличности на съответния търговец.

Това каза в ефира на bTV председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев. Според него през февруари и първата седмица на март бензиностанциите в България са загубили няколко десетки милиона заради преоценка на наличностите – продаване на ниски цени на петролни продукти, които са купили по-скъпо преди месеци.

По думите му досега по-осезаемо поевтиняване на бензина и дизела по бензиностанциите ни не е имало, тъй като в момента се продават количества, купени чрез фючърсни сделки още през ноември и декември миналата година.


„Към днешна международните петролни рафинерии произвеждат нефт, който вече е купен чрез фючърсни сделки още през месеците ноември и декември (при цени около 60 долара за барел – б.р.), доставен е през януари и февруари и в момента рафинериите на Балканите и в цяла Европа преработват нефт, който е далеч по-скъп от този, който в момента се търгува чрез фючърси на международните пазари“, заяви Терзиев. Той добави, че в момента поевтиняването е на фючърси за месец май и поевтиняване на горивата би могло да се очаква юни-юли месец.

Все пак той отбеляза, че цените на горивата по българските бензиностанции от началото на тази седмица и дори от края на миналата са тръгнали надолу и според него тази тенденция ще се запази.


На въпрос защо данните в онлайн портала Fuelo.net не показват спад в цените на бензина и дизела през февруари Терзиев заяви, че според него има „известно забавяне в отразяването на цените“. Освен това порталът взима цените от тотемите (таблата, показващи цените) на бензиностанциите,  докато те работели чрез най-различни схеми за правене на отстъпки.

„Модерните търговски вериги и големите брандове работят с различни инструменти за отстъпки, бонус точки за закупени количества, смарт системи и реално потребителят плаща далеч по-ниска цена от това, което снимат вашите репортери по бензиностанциите“, заяви председателят на БПГА.

Терзиев призна, че повишението на цените на горивата е възможно да е по-бавно, отколкото тяхното понижение, но това се дължи на „застраховане на риска“.

„Няма търговец, който да желае да загуби пазар, но в същото време някои търговци искат да се възползват от този пазар. Но през изминалата 2019 г. цените бяха абсолютно стабилни, имаше няколко причини за повишение, а ние не се възползвахме от това и считам, че сегашното забавяне (в поевтиняването), ако така го приема пазарът е по-скоро несигурност и неяснота дали това понижение нямаше да приключи в рамките на ден или два“, обясни той.

Коментари: 0