Животновъдите вече са доволни, спират протеста

Утре продължава принудителното умъртвяване на животни

Животновъдите вече са доволни, спират протеста

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

6350 ~ 2 мин. четене
След срещата с министъра на земеделието Румен Порожанов и обявените оставки във ведомството, животновъдите изразиха удовлетворение от постигнатите решения и обявиха, че спират протеста си.

"Всичко, което искахме, всички наши искания бяха удовлетворени. Получихме оставките, които искахме", коментира Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, цитиран от БГНЕС.

"Нашето искане беше 20 лева де минимис, това, което получаваме, е 15 лева. Всички компенсации за наредба 3 ще бъдат изплатени в бюджета за 2019 г. Средствата, предвидени за 2018 г. ще бъдат изплатени в срок. Нашите протести приключват в момента, в който са ни удовлетворени исканията", каза още Караколев.

Той подчерта, че са удовлетворени исканията им за оставки. 

Припомняме, че по-рано днес премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров и още трима чиновници заради чумата по животните. Уволнените са директорът на дирекция „Животновъдство“ Златка Възелова, директорът на Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров, както и съветникът на министъра Бойко Синапов.

Днес стотици фермери се събраха пред Министерския съвет и група от тях се опитаха да нахлуят в сградата, след като премиерът Бойко Борисов не се яви пред тях, за да отговори на техните въпроси. Разярените протестиращи едва бяха удържани от жандармерията.

Животновъдите искаха повече средства за компенсация заради принудителната евтаназия на домашните животни заради опасността от чумна зараза.

Те настояваха за оставката на земеделския министър Румен Порожанов и директора на БАБХ Дамян Илиев. Овцевъдите изляха мляко и запалиха бала вълна пред сградата на Министерския съвет.

Към 16 ч. обаче, след двучасови преговори със земеделския министър, бе обявен край на протеста.

Междувременно, малко преди обявяването на края на протестите, стана ясно, че Оперативният щаб е решил утре да продължи умъртвяването на животни в засегнатите от чумата стада в Ямболска област. Новината съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Налага се пълен контрол на влизащите и излизащите от трите населени места със засегнати от болестта животни.

Засилва се и граничният контрол на влаковете и плавателните съдове, идващи от Турция, където има много огнища на чума по овцете и козите. Живата охрана по цялата сухопътна бразда също ще бъде засилена.

От север пък се разпространява чума по свинете. По тази причина започва спешно изграждане на телена ограда по сухопътната граница с Румъния, за да не се допусне преминаването на диви прасета на наша територия, тъй като те могат да са приносители на заразата.

Подкрепи Economic.bg