Зимата дойде тази сутрин

Днес е един от най-късите дни в годината

Зимата дойде тази сутрин

Зимата дойде тази сутрин в 6.48 часа. На 22 декември настъпва зимното слънцестоене и започва астрономическата зима в България, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Днес е един от най-късите дни в годината - продължителността му е 9 часа и 2 минути. Последните няколко дни са с почти същата продължителност, обясни пред Фокус физикът от Националната астрономическа обсерватория в Рожен Пенчо Маркишки.

Астрономическата зима представлява интересна точка от пътя на Слънцето по неговата видима небесна траектория, която се нарича еклиптика. Има четири особени точки по този път - точките на пролетното и есенното равноденствие и на лятното и зимното слънцестоене.

„Еклиптиката представлява окръжност и те се различават през 90 градуса една от друга. По този начин всяка година Слънцето прекосява четирите точки, което бележи началото на различните астрономически сезони", коментира физикът.

Идването на зимата и слънцестоенето днес бе отбелязано и от Google. Търсачката посвети на този феномен специална анимация "дудъл".


Коментари: 0