Златото достигна тримесечен връх

Понижение за новозеландския долар след заседанието на централната банка

Златото достигна тримесечен връх
3686 ~ 2 мин. четене

Новозеландският долар завърши търговията с понижение след провелото се редовно заседание на централната банка на страната. От институцията запазиха основната лихва без промяна на ниво от 1.75%, като заявиха, че тя ще остане на това равнище продължителен период от време, докато инфлацията не тръгне обратно нагоре. Председателят на банката Греъм Уилър каза, че „рисковете в основната си част са добре балансирани” и че „неутралната позиция в момента е най-доброто”.

Новозеландската икономика се справя добре, имайки предвид факта, че икономическия растеж за миналата година бе около 3%. Но Уилър е на мнение, че новозеландската валута, която поскъпна с повече от 10% през миналата година, продължава да вреди на инфлацията, притискайки разходите по вносните стоки. Силната валута успя да осуети опита на централната банка да достигне инфлация в размер на 2%.

Новозеландският долар спадна с половин процент спрямо щатската валута до 0.7242. Първата сериозна подкрепа, която се очертава пред валутната двойка, е на 0.7200.

USDJPY продължава с низходящото движение. Преди 100-дневната пълзяща средна на 110.45 няма друга подкрепа, която да спре мечото движение.

Еврото нарасна, възползвайки се от слабостта на долара. Единната валута се покачи с 0.13 на сто до 1.0695.

Спад в доходността по щатските и германските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации спадна с 5 базисни пункта до 2.336%. Германските бундове също отстъпиха, достигайки  0.296%. 30-годишните облигации спаднаха под 3% за първи път от 24 януари насам.

Златото достигна нов 3-месечен връх

Златото продължава със силното си представяне за четвърти пореден ден, след като успя да достигне нов 3-месечен връх, подкрепено от политическите рискове в Европа и икономическите в САЩ. Благородният метал нарасна до 1241 долара за тройунция. Златните фючърси със срок на доставка през април се повишиха до 1242.50 долара, като това е най-високото им ниво от 11 ноември миналата година.

Сред основните метали медта имаше най-силно представяне, след като успя да поскъпне с над един процент до 266.50 долара.

Цената на петрола се стабилизира и спря спадането си след публикуваните данни за запасите в САЩ. Данните от Щатската енергийна информационна агенция показват, че за последната седмица бензиновите запаси в страната са намалели с 869 хил. барела до 256.2 млн. Анализатори прогнозираха ръст от 1.1 млн. барела. В резултат петролът поскъпна с 14 цента, достигайки 52.48 долара. Сорт Брент се покачи до 55.27 долара.

Положително представяне за капиталовите пазари

По време на вчерашната търговия Nasdaq се доближи до своя исторически връх, а Dow Jones завърши на негативна територия, повлиян от слабото представяне на акциите на финансовите компании.

Акциите на Nordstrom, която е компания, специализирана в търговията на дребно скочиха с 4.1% след критиките от страна на Доналд Тръмп за решението от компанията да откажат модната марка на Иванка Тръмп. От компанията заявиха, че това решение е продиктувано от бизнес причини, а не по политически.

В Европа с изключение на немския Dax, останалите водещи пазари отчетоха положително представяне.

Подкрепи Economic.bg