Златото на тримесечно дъно

Нищо не може да спре ФЕД от повишение на лихвите през декември

Златото на тримесечно дъно

Доларът е на силни позиции след скока в петък, който дойде при силните данни за трудовата заетост в САЩ, накарали някои инвеститори да залагат на повишение на лихвите преди края на годината.

Новите открити работни места в САЩ през миналия месец са 271 000 и далеч надминаха предварителните прогнози за ръст от 180 000. След излезлите резултати, 15 от 17 основни дилъри, банки които търгуват директно с Федералния резерв, оповестиха, че очакват повишение на лихвите на следващото заседание през месец декември. Фючърсите показват, че пазарите залагат на 70% вероятност за покачване на лихвите през декември. Доходността по двегодишните американски облигации скочи след публикуването на данните до най-високи нива за последните пет и половина години.

Дори обаче преди излизането на силния резултат, някои инвеститори вече залагаха на повишение на лихвите. Спекулантите увеличиха залозите си за долара още седмица по-рано и нетните доларови позиции достигнаха най-високи нива за последните два месеца. Доларовият индекс от своя страна удари връх от 99.345, което е най-силна стойност след средата на месец април.

На последното заседание на ЕЦБ, председателя Марио Драги индикира, че централната банка обмисля сериозно да разшири програмата по покупките на облигации и дори възможността да намали вече отрицателните лихви по депозитите. Разликата в очакванията за монетарните политики постави под натиск еврото, което падна в петък до седем месечно дъно от 1.0704. Днес единната валута се възстанови частично и е на 1.0770.

Доларът напредна рязко и срещу йената и през нощта скочи до 123.35, което е най-високо ниво след края на месец август.

Австралийският долар слезе на 0.7016, най-ниска стойност след началото на октомври. Ударът по валутата дойде от две посоки. Положителните данни от пазара на труда в САЩ и разочароващите данни за търговския баланс на Китай. Австралийският долар е барометър за Китай, тъй като това е основния пазар за австралийския износ. Китайският износ е спаднал през октомври с 6.9% спрямо миналата година, което е четвърти пореден месец на понижение. Вносът е намалял с 18.8%, което води страната до рекорден търговски излишък от 61.64 милиарда долара.

 

Златото на тримесечно дъно

Златото е близо до тримесечно дъно след осем поредни дни на загуби. Причината е нарасналите залози за повишение на лихвите в САЩ след силния доклад за трудовата заетост. Работодателите извън селско стопанския сектор са открили 271 000 нови работни места през октомври. Това е най-силния резултат за последните 10 месеца, който свали безработицата до седем и половина годишно дъно от 5%. Икономистите прогнозираха увеличение от 180 000 и безработица от 5.1%.

Докато инвеститорите залагаха все повече на повишение на лихвите още следващия месец, не носещото лихви злато се срина в петък до 1084.90 долара, най-ниска стойност след август. Спот цената днес е 1093 долара и дойде след покриване на къси позиции. Покачване дори до 1100 долара не е изключено, но на това ниво се очакват разпродажби, които ще ограничат растежа.

След данните за трудовата заетост пазарите на фючърси калкулират вече 70% шанс за увеличение на лихвите през декември. Преди доклада залозите бяха 58% за такова развитие. Следваща основна подкрепа за златото е шест годишното дъно. Мнозина анализатори очакват тест на въпросното ниво от 1044 долара. За последно златото се търгуваше под него през февруари 2010.

Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust спаднаха в петък с 0.40% до 669.09 тона, което е най-ниска стойност за последните три месеца.

Китай най-вероятно е прибавил около 14 тона злато към резервите си през октомври. Това показват калкулаци спрямо изнесените в събота данни от Китайската централна банка. 

Коментари: 0