Зоран Заев: Ако не получим дата за преговори, правителството ще падне

Според македонския премиер агенти от други страни работят срещу интеграцията на Северна Македония в НАТО

Зоран Заев: Ако не получим дата за преговори, правителството ще падне

Снимка: БТА

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че правителството ще падне, ако лидерите на ЕС вземат негативно решение за стартиране на преговори за присъединяване на страната към Европейския съюз. "Ако лидерите на ЕС в четвъртък и петък вземат негативно решение, или ако отново решат да отложат решението, македонското правителство ще падне, не защото ще е чувствително, а защото ще загуби мнозинството си в парламента", коментира той, цитиран от "Фокус".

Заев подчерта, че депутатите са гласували за промяна на името на страната, за промяна на Конституцията и за приемане на договорите с България и Гърция, защото са имали обещание от ЕС, че ще се определи дата за преговори. 

"Вярвам, че те ще се погрижат да не дават място на трети страни и да не позволят на радикалния национализъм да се върне в страната", каза още македонският премиер. Той добави, че очаква информация тази вечер от срещата между Меркел и Макрон. 

Според Зоран Заев мотивацията е изключително важна за осъществяването на реформи. "Знаем, че са необходими реформи, но реформи са възможни паралелно с поддържането на мотивацията. В противен случай национализмът, популизмът и радикализмът ще се върнат", посочи той. 

Заев каза още, че агенти от други страни работят срещу свободата и демокрацията и срещу интеграцията на Северна Македония в НАТО и обясни, че не губи надежда и че все още е възможно да се приеме нова методология за преговори, но и да се вземе решение за започване на преговори.
Коментари: 0