Звукозаписни компании притискат Facebook заради авторските права

Социалната мрежа работи върху технология подобна на YouTube

Звукозаписни компании притискат Facebook заради авторските права

Големите звукозаписни студия се опитват да принудят Facebook да премахне качените от потребителите видеоматериали, които нарушават авторските права. На първо място става дума за кавър версии на популярни песни, чиито видеа потребителите публикуват в своите профили.

Според източници на Fonancial Times социалната мрежа работи върху създаването на технология, която автоматично да следи за спазването на авторското право, подобна на тази, която вече използва видеопорталът YouTube.

Когато разработката на подобен механизъм бъде завършена, звукозаписните компании и социалната мрежа могат да сключат лицензирано споразумение за плащанията за качената в социалната мрежа музика. Информацията на FT е, че в момента преговорите се намират на ранен стадий, а сключването на споразумение до пролетта на следващата година е малко вероятно.

През септември Facebook публикува обява, че търси да назначи директор, отговарящ за музикалното лицензиране, което също е свидетелство за наличието на планове в тази посока.

Коментари: 0