Мистър Икономика 1990

Проф. Георги Петров бе избран за цялостен принос в развитието на националната икономика

15:24 14.09.2012

Подготовката започна с проучване на мнения за конкурса с популярни по това време политици и икономисти, като Белчо Белчев, Георги Пирински, Атанас Папаризов, Иван Пушкаров, Венцислав Димитров, Иван Костов, проф. Стефан Стоилов, Иван Белчев, Димитър Луджев, Емил Хърсев, Стою Дулев, Александър Томов. Всички те ентусиазирано подкрепиха идеята.

Част от техните мнения в подкрепа на конкурса "Мистър/Мисис Икономика", бяха публикувани на страниците на списанието през септември и октомври 1990 година. Заедно с това беше дадена възможност на читатели и експерти да правят предложения за носители на приза.

Най-много предложения за носител на наградата имаше за Венцислав Димитров, проф. Стефан Стоилов, проф. Георги Петров, Андрей Луканов, Иван Костов. След обсъждане в редакционния екип и редакционния съвет бе решено за "Мистър Икономика 1990 " да бъде обявен проф. Георги Петров за излязлата през годината книга за краха на тоталитарното стопанство и серията от публикации в медиите, посветени на пазарната икономика. Решението бе повлияно и от това, че всяка от другите кандидатури носи прекалено голям политически заряд в условията на острото политическо противопоставяне в страната по онова време.

Определянето на проф. Петров за носител на "Мистър Икономика 1990" бе прието добре от специалистите в икономическата област. На награждаването в хотел "София" присъстваха около 100 авторитетни учени, специалисти от стопанското управление и финансовата област, политици, журналисти.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: конкурс | Мистър Икономика | Мистър Икономика 1990 | Георги Петров

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини