Акселераторът Climate-KIC ще финансира 6 зелени решения в България

Търсят се зелени идеи в областта на IT, е-търговия, IoT, AI, градска мобилност, биотехнологии

15:08 16.01.2019
Програмата за зелени бизнес решения Climate-KIC Accelerator Bulgaria ще финансира и помогне за развитието на идеите на шест екипа в тазгодишната си сесия, която стартира на 1 април. Желаещите да опитат късмета си могат да подадат кандидатури до 27 януари. 

Приоритетните теми включват: Цифрова трансформация, електронна търговия, интернет на нещата (IoT), изкуствен интелект (AI); Аналитични решения и метрика; Интелигентна градска мобилност, транспорт и логистика; Оптимизация на процесите; Биотехнологии; Химия; Прецизно земеделие и устойчиво използване на земните ресурси; Управление на ресурсите и кръгова икономика; Чиста промишленост; Управление и съхранение на енергия; Хранителни технологии.

Кандидатури могат да се подават електронно до 27-ми януари, 23:59  централно европейско време тук. Минимум изисквания за вход в програмата е да имате екип, владеещ свободно английски, с идея и амбиция да лансирате услуга, технология или продукт, които да  спомагат за устойчивостта на бизнесите. 

Избрани екипи ще бъдат поканени на интервю пред международно жури на 21-ви февруари в София. От всички ще бъдат избрани 6 екипа, които да се включат в програмата. 

Тя предвижда гъвкава, но интензивна работа с индивидуален коуч, експертни работилници,  интензивни тренинги в Германия и България, менторство и участия в демо дни, международни майсторски класове и състезания.

Всеки екип ще разполага с финансиране под формата на без-дялов грант, с който да подкрепи работата си и  да тества и усъвършенства прототип. В допълнение,  екипите ще използват експертиза за бизнес моделиране, финансово планиране, управление на интелектуалните права, инженеринг , развият брандинг и маркетинг дейности,  за да достигнат до клиентите си и да осъществят първите си продажби. 

За екипите във фаза 3 се очаква да докажат продажби или сериозен пазарен интерес към решението им, за да достигнат към края на програмата (31-ви септември 2019) регулярни продажби и/или готовност за инвестиция.

Акселераторът е програма, подходяща за млади компании, spin-off екипи и предприемачи с амбиция да лансират устойчиви бизнес решения, чисти технологии и иновации в областта на климата.  

Програмата е част от инициативите на най-голямото публично- частно партньорство в Европа в сферата на климата – Climate-KIC и работи в мрежа с още 24 държави на ЕС, инвестирайки над 9 млн. евро от 2011 г. насам, в повече от 1200 стартиращи компании с възвръщаемост от над 20 пъти.

В България Акселераторът се осъществява от Cleantech Bulgaria. За трите си български издания, програмата е инвестирала в 24 екипа, привлекли над 1 млн. лв. допълнително финансиране и лансирали редица иновативни продукти на пазара.

Сред разпознаваемите компании, развили се в акселератора са:  Agnon с печките Gamera, привлекли инвестиция от 120 000 евро от InnoEnergy, CRISTA с първата платфрома за климатичен риск за застрахователи в региона, смарт-системата за споделяне на електо-велосипеди Eljoy Bikes, умните контейнери за отпадъци на Connected Bin, които спечелиха Start Up! Germany 2018, най-добрият стартъп в категория води ENovaH20 според EuropeStartUp Awards 2017, LAM’ON – българският финалист в Chivas the Venture, Biomyc – с парична награда от международния Clim@ competition на Green For Growth Fund.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: финансиране | стартъп | акселератор | Клийнтех България | Cleantech Bulgaria | зелени решения | Climate-KIC Accelerator

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини