Българските евродепутати започват да се борят за повече пари за България

Евродепутатът ще настоява за 40 млрд. евро повече финансиране за Кохезионната политика

15:17 24.10.2018
Евродепутатът Андрей Новаков и българските му колеги започват да се борят за по-добър за България и Източна Европа като цяло бюджет на ЕС. Това обяви самият Новаков чвъв Facebook. Публикацията му е по повод започващите в Европейския парламент дискусии по предложения от Европейската комисия многогодишен бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г.

На 16 октомври на специално събитие, посветено на бъдещето на Кохезионната политика на ЕС, Новаков коментира, че той и колегите му ще настояват нейният бюджет да бъде увеличен с 40 млрд. евро. Като се има предвид, че процентът средства, който се полага на страната ни от Кохезионния фонд, е удвоен от 4 на 8%, то увеличаване и на парите във фонда, ще увеличат още повече финансирането за нашата държава.

Новаков посочи какви са базовите числа, предложени от Европейската комисия, по които  Европейският парламент сега ще дебатира. Цялостният бюджет на ЕС за 2019 г. е 166 млрд. евро. За основната политика за насърчаване на градското и селско развитие са предвидени 44 млрд. евро, 11 млрд. евро пък са планирани за наука и иновации. 3.4 млрд. евро са предвидени за мобилност на студентите и насърчаване на младежката заетост. За нови пътища и жп линии са планирани 2.6 млрд. евро.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | европейски бюджет | кохезионна политика | Андрей Новаков | бюджет на ЕС | европейски депутати

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини